Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: DSM oogt goedkoop

Beursblik: DSM oogt goedkoop
13 jan 2011 om 11:08

DSM neemt Martek Biosciences over voor een redelijke prijs. Dat stelt analist Wim Hoste van KBC Securities vanochtend in een note. DSM betaalt 31,50 dollar, oftewel in totaal bijna 1,1 miljard dollar, voor het aan de Nasdaq genoteerde bedrijf. Dat is 8 keer de EV/EBITDA voor 2010, rekent Hoste, en volgens hem een nette prijs gezien de omzet synergieën.

EV/EBITDA is de verhouding tussen Enterprise Value (EV) en de EBITDA, de winst voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill. EV is de marktkapitalisatie plus schulden en preferent e aandelen, minderheidsbelangen minus de totale kas en kas equivalenten. 

Hoste stelt dat de overname van Martek de EV/EBITDA verhouding van DSM voor 2011 met een factor 0,3 verhoogd. De analist merkt daarbij op dat DSM momenteel verhandelt wordt voor ongeveer 6 keer de EV/EBITDA voor 2011. Dat lijkt volgens de analist in lijn met sectorgenoten, maar het onderwaardeert wel de voedingstak van DSM. Hoste wijst er op dat DuPont omgerekend 11 keer de EV/EBITDA betaalde voor het Deense voedingsingrediënten- en enzymenbedrijf Danisco. Zou die multiple worden toegepast op de voedingstak van DSM en de overige divisies worden gewaardeerd op 6 keer de EV/EBITDA,  dan bedraagt de fair value van DSM 60 euro per aandeel. DSM oogt goedkoop, maar niettemin houdt Hoste een slag om de arm en handhaaft hij zijn koersdoel van 48 euro bij een Buy advies.

Vanochtend zakt DSM in lijn met het verlies voor de AEX 0,7 procent naar 44,61 euro.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.