Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: verliezen AEX lopen op

Beursupdate: verliezen AEX lopen op
13 jan 2011 om 10:10

De AEX is het eerste handelsuur wat verder weggezakt, waarbij Shell en ArcelorMittal op de index wegen. Beleggers zijn vandaag in afwachting van een veiling van Spaanse en Italiaanse veilingen van obligaties, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de Bank of England en een aantal Amerikaanse macrocijfers. Tegen de klok van tien uur verliest de AEX 0,6 procent op 360,43 punten. Gisteren dikte de index 1,2 procent aan op 362,41 punten, de hoogste stand in 2011 en het hoogste slot sinds eind september 2008.

“De markt is zoekende of de stijging van de afgelopen dagen terecht is,” zegt handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital, wijzend op de lage volumes. Met betrekking tot de obligatieveiling van Spanje en Italië verwacht Jurgens geen verrassingen. De gang van Portugal naar de kapitaalmarkt gisteren was “goed voorgekookt,” aldus Jurgens. Per vrijdag 7 januari had de centrale bank voor in totaal 74 miljard euro aan staatsobligaties gekocht.

Volgens analisten van Nomura heeft de ECB de afgelopen dagen 1 tot 1,5 miljard euro gespendeerd aan het opkopen van staatsobligaties, meldde Bloomberg gisteren. De Wall Street Journal schreef gisteren op basis van bronnen dat Portugal vorige week voor 1,1 miljard euro aan middellange obligaties onderhands heeft geplaatst bij China.

Voorafgaand aan de veilingen zijn spreads tussen de 10-jaars obligaties van zwakke eurolanden en Duitse bunds aan het vernauwen. De euro/dollar is opgekrabbeld naar de 1,31. Op de andere Europese beurzen is het beeld vanochtend verdeeld. Madrid blijft het goed doen met een winst van 1,0 procent, terwijl de CAC en de DAX vlak noteren en de FTSE 0,4 procent verliest. Op de Stoxx 600 blijven banken het goed doen. Behalve banken en financiele dienstverleners staan alle andere sectoren in het rood, waarbij het grootste verlies wordt geleden door luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus en basismateriealen.


Stijgers en dalers

Op de AEX staan negen aandelen in het groen. TNT (+1,5%) is de grote winnaar, gevolgd door Heineken (+1,2%) en ING (+0,5%). Shell keldert met 1,6 procent en ArcelorMittal levert 1,7 procent in. ASML (-2,3%) draagt de rode lantaarn.

Midkap aandeel ASMI stijgt 2,3 procent na een koersdoelverhoging door SNS Securities.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.