Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wegener boekt in 2010 hoger resultaat

Wegener boekt in 2010 hoger resultaat
13 jan 2011 om 08:49

Wegener heeft in de tweede helft van 2010 een bedrijfsresultaat geboekt dat 1,5 miljoen euro hoger ligt dan in dezelfde periode in 2009. Dit maakte het mediabedrijf donderdag voorbeurs bekend. Wegener schat het bedrijfsresultaat voor het hele jaar daardoor op circa 63 miljoen euro, tegen 57 miljoen euro in 2009. De omzet daalde wel met 9 procent in het afgelopen jaar, deels te wijten aan de verkoop van AD NieuwsMedia en de drukkerij in Den Haag. Maar ook de dalende advertentieomzet heeft geleid tot de terugval van 9 procent. Zonder de verkopen mee te nemen, was er sprake van een omzetdaling van 2 procent. Opvallend is dat de dalende advertentieomzet voor print in de tweede helft van 2010 hoger lag dan in de eerste helft. In de tweede helft daalde de omzet met 8 procent waar dit voor geheel 2009 6 procent was. De omzet uit oplage steeg wel met 2 procent.

Afname nettoschuld

De nettoschuld aan het eind van 2010 bedroeg ongeveer 88 miljoen euro, 29 miljoen euro minder dan de nettoschuld van 117 miljoen euro aan het eind van 2009. "Dit is het resultaat van een strak beheer van liquide middelen", aldus Wegener.

Samenwerking De Pers verlieslatend

De samenwerking die Wegener heeft met gratis dagblad Pers is verlieslatend. Om deze reden neemt Wegener een buitengewone last van circa 63 miljoen euro. Wegener is verantwoordelijk voor de verkoop van de advertentieruimte in De Pers en dit verloopt tegenvallend. Wegener is echter een contractuele verplichting aangegaan een jaarlijkse vergoeding aan De Pers te betalen. De werkelijke omzet en geprognosticeerde omzet lopen evenwel niet gelijk.

Vooruitzichten

Door groei in online-activiteiten zal de advertentieomzet naar verwachting van Wegener toenemen. De algemenen advertentievooruitzichten blijven volgens het mediabedrijf nog onzeker. Wat betreft de omzet uit oplage ziet Wegener weinig verandering. De kosten zullen stijgen als gevolg van een "aanzienlijke" stijging van de papierprijs. Wegener is tot slot onzeker over het bedrijfsresultaat dat over 2011 gaat worden gerealiseerd.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.