Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent week met kleine winst

Damrak opent week met kleine winst
17 jan 2011 om 08:20

Het Damrak gaat vanochtend naar verwachting de week openen met een kleine winst. AEX futures winnen 0,2 procent na een hoger slot op Wall Street vrijdag en verliezen op de Chinese beurzen. Vrijdag boekte de AEX een winst van 0,2 procent op 361,32 punten.

Europese beleggers moeten het vandaag zonder Wall Street doen. De Amerikaanse beurzen gaan vandaag niet open vanwege Martin Luther King Day. Vanwege de feestdag ontbreken Amerikaanse macrocijfers en bedrijfsresultaten, waardoor de beursagenda aan de lege kant is. Later deze week komen onder andere Apple, General Electric, Citigroup en Goldman Sachs met de kwartaalcijfers. ASML opent woensdag de boeken.

Op het bedrijvenfront maakte baggerbedrijf Boskalis bekend een eiland aan te leggen voor de kust van Panama. De werkzaamheden zijn reeds gestart en duren tot medio 2012. De opdrachtgever heeft een optie genomen op een tweede, aansluitend eiland, waarmee de opdracht met een jaar verlengd zou worden. Voor Boskalis heeft de opdracht een waarde van 55 miljoen euro.

Vopak verkoopt het belang in een joint venture in terminals in de Bahama’s. De verkoop levert het opslagbedrijf een winst na belasting op van 150 miljoen dollar, die zal worden geboekt in het eerste kwartaal van 2011.


Beurzen Azië lager

Op de Aziatische beurzen weegt vanochtend de verhoging van de reserve-eisen voor banken door China op de handel. Vrijdag verhoogde de Chinese centrale bank voor de vierde keer in twee maanden tijd de reserveratio voor banken. De aanpassing van de reserve-eisen komt nadat China eind vorig jaar aankondigde in 2011 een “verantwoord” monetair beleid te gaan voeren. Dat betekent dat de nadruk wordt gelegd op het bestrijden van inflatie en het voorkomen van oververhitting van de economie. China voerde sinds november 2008 een “gematigd ruim” monetaire beleid.

Kort voor sluit verliest de Shanghai Composite 3,1 procent. Op de beurs van Hong Kong zakt de Hang Seng 0,7 procent. In Tokio sloot de Nikkei met een winst van minder dan een tiende procent op 10.502,86 punten. Tokio reageerde positief op de winsten op Wall Street vrijdag, maar het sentiment stond tegelijkertijd onder druk vanwege de verliezen in Shanghai.

Fitch geeft Griekenland junk rating

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de rating voor Griekenland van BBB- naar BB+ bij een negatieve outlook. Daarmee geeft Fitch in navolging van Moody’s en Standard & Poor’s het Zuid-Europese land junk status. Fitch stelt dat de Griekse solvabiliteit in het geding blijft, ondanks het volgens de kredietbeoordelaar succesvolle bezuinigingsprogramma. Griekenland heeft beloofd het begrotingstekort te reduceren van 15,4 procent van het BBP in 2009 tot 3 procent in 2014 in ruil voor 110 miljard euro aan leningen van de EU en het IMF.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones won 0,5 procent op 11.787,28 punten. De S&P steeg 0,7 naar 1.293,24 punten en de Nasdaq dikte 0,7 procent aan op 2.755,30 punten.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.