Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB voert aankopen staatsobligaties sterk op

ECB voert aankopen staatsobligaties sterk op
17 jan 2011 om 18:13

De Europese Centrale Bank heeft gelijktijdig met een aantal belangrijke veilingen van staatsobligaties van zwakke eurolanden de steunaankopen van staatspapier sterk verhoogd. In de week dat Spanje, Italië en Portugal naar de markt gingen in nauwgezet gevolgde veilingen kocht de ECB voor 2.313 miljoen euro aan staatsobligaties. Dat is het op één na hoogste niveau van aankopen sinds de steunoperaties begin november vorig jaar werden hervat.

In de week eindigend op 14 januari stegen de aankopen, die plaats vinden in het kader van het Securities Markets Programme (SMP), tot in totaal 76,5 miljard euro. De ECB steriliseert de steunaankopen van staatsobligaties, bedoelt om de markt voor de schulden in kwestie te stabiliseren, door een gelijk bedrag uit de markt te halen.

De centrale bank maakt niet bekend wat het precies heeft gekocht. Volgens marktgeruchten gaat het, naast Grieks staatspapier, om de schulden van Portugal en Ierland. Het grootste deel van de aankopen vond eerder dit jaar plaats naar aanleiding van de Griekse crisis. Analisten van Nomura schreven woensdag 12 januari in een rapport dat de ECB in de eerste helft van de week voor 1 tot 1,5 miljard euro heeft gespendeerd, waarbij het vooral om Portugees papier ging.

Veilingen

Portugal, Spanje en Italië haalden vorige week voor 10,25 miljard uit de markt met de uitgifte van langlopende staatsschulden. Alle drie de landen zagen de effectieve rente stijgen vanwege zorgen dat de schuldencrisis over zal slaan van Ierland en Griekenland naar het Iberische schiereiland en de kern van de eurozone.


Uit de vuurlinie

Jean-Claude Trichet, president van de ECB, zei in een Franse talkshow dat het European Financial Stability Fund (EFSF) zowel kwalitatief als kwantitatief moet worden uitgebreid. Het EFSF is het 440 miljard euro grote noodfonds voor de eurozone. Het fonds is onderdeel van de 750 miljard euro grote noodregeling voor de eurozone, waaraan het IMF deelneemt voor 250 miljard euro en de EU zelf voor 60 miljard euro.

Athanasios Orphanides, een bestuurslid bij de ECB, zei vrijdag tegenover Bloomberg dat het EFSF de taak voor het opkopen van staatspapier kan overnemen van de centrale bank. Daarmee zou de ECB uit de vuurlinie kunnen komen en tijdelijke noodmaatregelen als het SMP kunnen stopzetten. Het is de afgelopen tijd vooral de ECB geweest die heeft geprobeerd de schuldencrisis in te dammen door staatsobligaties op de open markt te kopen. Vanwege zorgen over verliezen op de ingekochte staatsschulden heeft de ECB eind vorig jaar het kapitaal verhoogd.

Frankrijk wil vandaag tijdens de Europese top in Brussel uitbreiding van het mandaat van het EFSF voorstellen waarbij het fonds de mogelijkheid krijgt staatsschulden te kopen. Daarbij stuiten de Fransen op de weerstand van Duitsland, dat versterking van de capaciteiten van het EFSF steeds heeft tegengehouden.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.