Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tam Damrak sluit verdeeld

Tam Damrak sluit verdeeld
17 jan 2011 om 17:57

De Amsterdamse beurs is mat aan de nieuwe beursweek begonnen. Doordat Wall Street zijn deuren gesloten hield, was er ook op het Damrak rustig. "Als Amerika dicht is, kunnen we niet op eigen benen staan", aldus Michael Jabroer van Mijn-Effecten in een reactie op de lage volumes. De AEX sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op 361,08 punten waar de AMX 0,4 procent aandikte op 651,39 punten.

De euro kwam maandag weer onder druk te staan nadat vorige week nog flink aan kracht werd gewonnen. De Europese ministers van Financien kwamen bijeen en bespraken de toestand in Europa en de status van het noodfonds. Waar sommige landen pleiten voor een omvangrijker noodfonds, is vooral Duitsland tegen. Het gebrek aan eendracht zorgde voor een koersverlies van de euro/dollar van 0,3 procent op 1,3293.

Koersgrafiek SBM Offshore Stijgers en dalers

In de AEX werden 10 fondsen hoger verhandeld tegen 15 fondsen lager. Onder de zwaargewichten domineerde de kleur rood. ArcelorMittal (-0,5) en ING (-0,3%) waren bij de zwaarwegende fondsen de grootste verliezers. Grootste verlies was echter voor vastgoedfonds Corio met 2,2 procent. Ook ASML kende met een koersverlies van 0,2 procent een slechte dag. Woensdag komt het fonds met de cijfers over 2010. SBM Offshore en BAM waren de hoogvliegers binnen de hoofdindex. SBM dikte 4,0 procent aan en BAM 2,1 procent.

In de AMX won ASMI 3,0 procent, waar ASML juist in de hoek zat waar de klappen vielen. Met deze koerswinst moest ASMI echter Delta Lloyd (3,8%), Ordina (3,4%) en SNS Reaal (4,0%) voor zich laten. In de midkap waren de grootste koersdalingen voor  Vopak (-1,5%) en Arcadis (-1,0%). Vopak maakte voorbeurs bekend een belang in terminals op de Bahama’s te hebben verkocht. Analisten van SNS Securities en KBC Securities reageerden niet erg enthousiast, onder meer vanwege de strategische ligging van de terminals.

Agenda

De agenda wordt voor een belangrijk deel bepaald door bedrijfscijfers uit Amerika. Voor dinsdag zijn dit onder meer Apple, IBM en Citigroup. Woensdag wordt de aftrap in Nederland gegeven met de cijfers van ASML.

 

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.