Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam hoger gesloten

Amsterdam hoger gesloten
18 jan 2011 om 17:56

De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. De AEX won 0,7 procent op 363,73 punten waar de AMX 0,8 procent aandikte tot 656,38 punten. Volgens Ed Manie van Keijser Capital werd de toon vanochtend gezet door een flinke stijging van de ZEW-index in Duitsland. Vervolgens zakte de markt iets in na de cijfers van Citigroup die onder verwachting waren. Beleggers namen de cijfers van Citi voor kennisgeving aan, aldus Manie. Inmiddels is de markt in afwachting van het geluid dat Apple en IBM nabeurs laten horen. Manie zelf kijkt vooral uit naar de cijfers van General Electric aanstaande vrijdag, aangezien hieruit blijkt hoe de Amerikaanse economie er nu daadwerkelijk voorstaat.

Markkenners zijn verdeeld over de vooruitzichten voor de AEX. “De AEX is een beetje moe aan de bovenkant,” zegt Cees Smit van Today’s Brokers, die nog steeds rekent op een correctie. Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten merkt op dat de AEX de weerstand op 362,5 punten heeft genomen. Volgens Jabroer kan de index doorstoten naar de 375, mede dankzij ruimte voor koersstijgingen van een aantal individuele aandelen.

Koersgrafiek BAM Stijgers en dalers

In de AEX werden 20 fondsen hoger verhandeld tegen 5 fondsen lager. Onder de zwaarwegende fondsen geen vergissingen. ArcelorMittal (+0,2%), ING (+1,8%), Philips (+1,8%), Shell (+1,2%) en Unilever (+0,2%) eindigden allen hoger. De grootste stijgers waren Boskalis en BAM met respectievelijk 2,1 en 2,0 procent. De rode lantaarn was dinsdag voor SBM Offshore. Het fonds leverde 1,4 procent in na maandag nog 4,0 procent te zijn aangedikt.

ASML noteerde 0,2 procent hoger. Woensdag voorbeurs komt het bedrijf uit Veldhoven met cijfers over het vierde kwartaal. Analisten door ABM Financial News geraadpleegd rekenen op een nettowinst voor het vierde kwartaal van 316 miljoen euro bij een omzet van 1,3 miljard euro. De orderinstroom zal boven de 2 miljard euro uitkomen, conform de guidanceverhoging die ASML in december afgaf. Analisten beginnen inmiddels te vrezen voor een piekvorming bij ASML.

In de AMX was het Heijmans die de handen op elkaar kreeg. Het fonds won 3,1 procent aan beurswaarde. Imtech, dat voorbeurs nieuwe opdrachten in Duitsland presenteerde ter waarde van 110 miljoen euro, won 2,8 procent. CSM was met 2,9 procent de grootste daler in de midkap.

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones index noteert rond de klok van half zes ruim een half procent hoger op 11.851,897 punten. De S&P en Nasdaq hebben het duidelijk moeilijker en staan nipt boven de slotstand van de vorige handelsdag op respectievelijk 1.293,91 punten en 2.757,173 punten. Citigroup en Delta Airlines maakten voorbeurs hun cijfers bekend. Hoewel beide betere resultaten presenteerden, bleven deze wel achter op de verwachtingen van analisten. Nabeurs komen Apple en IBM nog met cijfers. Bij Apple zijn beleggers flink bezorgd over de gezondheidstoestand van CEO Steve Jobs. Het aandeel levert 3,4 procent in en drukt daarmee stevig op de techindex Nasdaq.

 

Door: Merwin Bisseling en Max Steenwijk, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.