Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europa wil strengere stresstest voor banken

Europa wil strengere stresstest voor banken
18 jan 2011 om 12:43

Europese ministers van Financiën hebben vanochtend overleg gevoerd over een nieuwe ronde van stresstests voor banken. Reuters meldt op basis van bronnen binnen de EU dat dezelfde 91 banken onder de loep worden genomen als in de zomer van 2010. Toezichthouders zullen echter strenger zijn dan tijdens de vorige test. Niet alleen het handelsboek, maar ook het ‘banking book’ van banken worden getest. In het handelsboek staan obligaties waarmee banken op de markt actief zijn, terwijl obligaties uit het banking book voor de gehele looptijd worden aangehouden. Naast het obligatiebezit wordt het Tier 1 kapitaal en de liquiditeit van banken tegen het licht gehouden.

Didier Reynders, de Belgische minister van Financiën, zei voorafgaand aan het overleg betere en meer transparante tests te willen. Daarnaast moet Europa volgens Renyders een voorbeeld moet nemen aan de Amerikaanse stresstest van 2009. Uit het Amerikaanse onderzoek bleek dat 10 van de 19 grootste Amerikaanse banken in totaal 75 miljard dollar aan nieuw kapitaal moesten ophalen.

Afgelopen zomer namen nationale Europese toezichthouders de banken onder de loep. Een aantal Ierse banken die waren geslaagd voor de test, moesten later opnieuw aankloppen bij de staat voor steun. Dat zorgde voor veel kritiek op de stresstest. In totaal zakten 5 banken voor de test, die gezamenlijk 3,5 miljard euro aan kapitaal moesten ophalen. In Nederland slaagden ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal allen voor de test.

De details van de nieuwe stresstest worden maart dit jaar gepubliceerd. De resultaten worden in het derde kwartaal bekendgemaakt.

Door: Max Steenwijk, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.