Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Spanje betaalt minder om te lenen

Spanje betaalt minder om te lenen
18 jan 2011 om 12:31

Spanje heeft vandaag tegen een lager rendement voor 5,5 miljard euro aan 12- en 18-maands schulden geveild. Het rendement op het 12-maands papier zakte van 3,449 procent in december vorig jaar naar 2,947 procent. De bid-to-cover ratio liep daarbij terug van 2,2 naar 2,23. De schulden met een looptijd van 18 maanden werden geveild tegen een rendement van 3,367 procent, lager dan de 3,621 procent die vorige maand werd gevraagd. De bid-to-cover ratio viel terug tot 4,1 van 4,54. Ondanks de daling van het rendement moet Spanje nog steeds veel betalen om te lenen. Het rendement op 10-jaars schulden van Duitsland bedraagt niet veel meer dan 3 procent.

Griekenland veilde vanochtend voor 650 miljoen euro aan schulden met een looptijd van 13 week bij een ongewijzigd rendement van 4,10 procent en een eveneens onveranderd bid-to-cover van 2,86.

Spanje schrapt een op donderdag geplande veiling van 10-jaars schulden. Het Zuid-Europese land is van plan de obligaties te verkopen aan een bankensyndicaat. Op maandag bracht de Spaanse staat ook al 10-jaars schulden onder bij een bankensyndicaat.

Vandaag zakt het risicopremium op Spaanse 10-jaars schulden van 243 naar 238 basispunten, blijkt uit data van Bloomberg. Vanochtend meldde de Spaanse krant El Pais dat Rusland overweegt het verbod op het kopen van Spaanse staatsschulden op te heffen. Rusland kondigde het verbod af na een serie ratingverlaging voor Spanje.

Ook de spreads tussen Griekse 10-jaars schulden en Duitse Bunds vernauwen vandaag. Daarentegen nemen spreads tussen Ierse en Portugese 10-jaars schulden en Duitse bunds juist toe. Eerder op de ochtend doorbrak het rendement op 10-jaars Portugese schulden de pijngrens van 7 procent, om later terug te zakken tot 6,98 procent.

De succesvol verlopen veilingen komen nadat Europese ministers van Financiën gisteren versterking van het 440 miljard euro grote vangnet bespraken. Er werd overlegd over de verhoging van de effectieve capaciteit van het fonds, het opkopen van obligaties van zwakke eurolanden en het verlagen van de rente voor noodleningen. Het European Financial Stability (EFSF) heeft een omvang van 440 miljard euro, maar kan effectief tot maximaal 250 miljard euro uitlenen omdat anders de AAA-rating in het geding komt.

Los van belofte het vangnet te versterken werden er geen concrete afspraken gemaakt. “We zullen ons huidig financieel vangnet versterken zodat er bij de zogenaamde marktpartijen geen twijfel bestaat over onze capaciteit om op te treden, zelfs ten tijde van de meest stressvolle scenario’s, zei EU-commissaris Olli Rehn na afloop van het overleg.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.