Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX lager in technische handel, beleggers dumpen ASML

AEX lager in technische handel, beleggers dumpen ASML
19 jan 2011 om 17:55
Het Damrak is vanmiddag lager gesloten nadat de AEX voorafgaand aan optie-expiratie in volatiele handel door een belangrijke support zakte. Aan het einde van de middag slechte de index de steun op 362 punten, waarna sterke verkoopdruk ontstond. Beleggers dumpten vooral techbedrijf ASML, wat ook voor sterke verliezen zorgde voor gelieerde aandelen als ASMI en Philips.

De AEX zakte 1,6 procent naar 357,96 punten. De midkapindex gaf iets minder terrein prijs en leverde 1,4 procent in. Het Damrak leek vanmiddag het voortouw te nemen in aandelenland. Londen, Parijs, Frankfurt maar ook Wall Street zag aan het einde van de middag de verliezen aandikken nadat eerder Amsterdam onderuit was gegaan. De verliezen bedroegen 0,9 procent voor de CAC en de DAX en 1,3 procent voor de FTSE. Grote verliezers op de Stoxx 600 waren basismaterialen, techaandelen en persoonlijke- en huishoudelijke artikelen. Alle sectoren eindigden in het rood.

“We zijn wat meer een derivatenbeurs dan de rest van Europa,” zei Cees Smit van Today’s Brokers, die vanmiddag wees op het doorbreken van de steun op 362 punten. Volgens Smit werden de teleurstellende reactie van beleggers op de kwartaalrapportage van AMSL en de tegenvallende rapportage van Goldman Sachs aangegrepen om aandelen lager te zetten. Smit ziet de markt als kwetsbaar, wijzend op het historisch lage niveau van de VIX-index, de ‘angstgraadmeter’ voor Wall Street. Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten merkt over het technische plaatje voor de AEX op dat er een steun is op 355,25 punten. 362 punten is een nieuwe weerstand geworden, aldus Jabroer.

Zorgen over de eurozone kwamen vandaag niet op de voorgrond, ondanks berichtgeving dat Griekenland schulden zou willen herstructureren. Spreads tussen Duitse bunds en Spaanse 10-jaars schulden vernauwden licht. Daarentegen nam het risicopremium voor Portugese schulden licht toe in wisselvallige handel.

 

Stijgers en dalers

Beleggers namen vandaag winst op ASML in de verwachting dat het bedrijf voorlopig het beste achter de rug heeft, ondanks uitspraken van CFO Peter Wennink dat de halfgeleidersector niet heeft gepiekt. De markt leek zicht te focussen op uitspraken van Wennink dat de orderinstroom in het eerste kwartaal lager zal zijn dan het recordniveau in het vierde kwartaal.

De chipmachinefabrikant uit Veldhoven zag het aandeel met 6,8 procent onderuit gaan, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. Afgelopen kwartaal boekte ASML een nettowinst van 407 miljoen euro bij een omzet van 1,52 miljard euro. Dat was hoger dan de 1,32 miljard euro omzet en 316 miljoen euro nettowinst die analisten hadden voorspeld. Voor 2010 verdubbelde ASML het dividend en voor 2011 gaf het bedrijf een verwachting voor de omzet af van 5 miljard euro (2010: 4,51 miljard euro). Analisten reageerden positief op de kwartaalcijfers. Victor Bareno, een analist bij SNS Securities, merkte wel op dat de kwartaalrapportage geen grote positieve verrassingen bevatte. Bareno schreef in een note dat de orderinstroom van 2,3 miljard euro tot stand is gekomen vanwege een nieuwe boekingsmethode. Volgens de oude methode zou de orderinstroom nog steeds 2 miljard euro bedragen, gelijk aan de guidance van december, aldus de analist.

Op de AEX wisten alleen Ahold (+0,4%) en Wereldhave (+0,5%) het hoofd boven water te houden. Air France-KLM (-3,5%) leed het op één na grootste verlies, gevolgd door Philips (-3,3%), Fugro  (-3,3%) en Randstad (-3,1%). Zwaargewichten ING en ArcelorMittal leverden respectievelijk 2,7 en 2,2 procent in. Aegon daalde met 1,1 procent, ondanks een Conviction Buy advies van Goldman Sachs. Unilever wist redelijk stand te houden met een bescheiden verlies van 0,2 procent.

Lichtpuntje op het Damrak was midkapfonds AMG, dat 6,3 procent won na een koersdoelverhoging door RBS. Heijmans steeg 1,2 procent bij bovengemiddelde volumes. Analisten wezen er dat er bij Heijmans sprake is van een catching-up effect ten opzichte van de AMX. Grote verliezer op de index was ASMI, dat 6,0 procent prijs gaf.

   
Tussenstand Wall Street

Alleen Bluechips weten aan het einde van de middaghandel het hoofd boven water te houden. De Dow Jones stijgt 0,1 procent, terwijl de S&P 0,6 procent daalt en de Nasdaq 0,9 procent verliest. Apple wint 0,9 procent na sterke kwartaalcijfers, terwijl beleggers Goldman afstraffen met een verlies van 2,9 procent vanwege het uitblijven van een positieve verrassing met de kwartaalcijfers.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.