Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Duitsland wil Griekse schulden herstructureren`

`Duitsland wil Griekse schulden herstructureren`
19 jan 2011 om 11:37

De Duitse overheid is bezig met een plan bedoeld om de schulden van Griekenland te herstructureren. Dat meldt Bloomberg op basis van een email van de Duitse krant Die Zeit, die geen bronnen noemt. Volgens het plan zou Griekenland met geld uit het 440 miljard euro grote European Financial Stability Facility (EFSF) tegen voordelige rente eigen schulden opkopen. In ruil voor de steun zou Griekenland nieuwe doelstellingen moeten accepteren voor de staatsschuld en het begrotingstekort. Het voorstel is een onderdeel van een groter plan dat Duitsland tijdens een Europese top eind maart uit de doeken doet.

Maandag bespraken Europese ministers van Financiën het EFSF. De ministers deden de belofte het vangnet te versterken, zonder verder in detail te treden. De afgelopen tijd is voorgesteld het EFSF te vergroten of de effectieve capaciteit uit te breiden. Ook is geopperd het fonds meer taken te geven, zoals het opkopen van staatspapier.

Afgelopen maandag ontkende Griekenland berichtgeving dat het 30 miljard euro aan schulden van staatspensioenfondsen en staatsbedrijven wil herstructureren, meldde Bloomberg. Ook ontkende de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou over te willen gaan tot een ‘zachte’ herstructurering van schulden, zoals bijvoorbeeld het verlengen van de looptijd van schulden.

Het rendement op 10-jaars Griekse schulden is na het nieuws gestegen van een opening op 11,49 procent naar een high op 11,82 procent, blijkt uit data van Bloomberg.

 

Update 11:44: Griekenland heeft ontkend dat het eigen schulden wil terugkopen of over wil gaan tot herstructurering.

Update 14:45: Ook Duitsland heeft de berichtgeving in Die Zeit ontkend, melden nieuwsmedia. Volgens een functionaris zijn er geen plannen om Griekse schulden te herstructureren.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.