Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam sluit lager na bail-out Spaanse banken

Amsterdam sluit lager na bail-out Spaanse banken
20 jan 2011 om 17:55

De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. De AEX verloor 0,5 procent op 356,14 punten waar de AMX zelfs 2,1 procent inleverde en afsloot op 633,81 punten. Beleggers kregen uit China tegenvallend nieuws. De economische groei in combinatie met een in de ogen van Shanghai te hoge inflatie maken beleggers beducht voor nieuwe maatregelen die een rem op de groei kunnen zijn.

 

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer zag daarnaast ook de Europese schuldenkwestie weer opspelen. "Spanje komt met een bail-out om defacto failliete banken te redden", aldus Bender, "maar moet daarnaast ook nog kapitaal ophalen om de eigen broek op te houden".  Dit is terug te zien in hoe de beurzen er bij liggen, verzucht Bender. In het noorden van Europa staan de seinen op rood, waar de zuidelijke beurzen juist groen op de borden laten zien. Tot slot ziet Bender ook nog een aantal technische factoren ten grondslag liggen aan de verliezen op het Damrak. De vermogensbeheerder spreekt van een "overdruk ventiel" waardoor fondsen die recent flink stegen, nu een correctie te verduren krijgen.

 

Ahold boekt omzetstijging in vierde kwartaal

Ahold heeft over het vierde kwartaal een sterker dan verwachte omzetstijging geboekt van 5,5 procent op aangepaste basis. De omzet kwam uit op 7,0 miljard euro, waar analisten geraadpleegd door ABM Financial News hadden gerekende op 6,9 miljard euro. Een jaar eerder kwam in dezelfde periode de omzet uit op 6,8 miljard euro. Over het hele jaar bedroeg de omzet van Ahold 29,5 miljard euro, een stijging van 5,7 procent ten opzichte van de 27,9 miljard euro over 2009.

 

De trading update die Ahold voorbeurs afgaf was licht beter dan Tom Muller van Theodoor Gilissen had verwacht. Ook Richard Withagen van SNS Securities sprak van weinig verrassing. Pascale Weber van KBC Securities ziet voor Ahold een uitdaging om hogere inkoopprijzen te neutraliseren met kostenverlagingen. Slaagt de grootgrutter hier niet in, dan komen de marges volgens de analist onder druk te staan. Weber heeft een Accumulate advies uitstaan voor Ahold, maar ziet in Delhaize betere kansen voor beleggers. Ahold sloot donderdag 1,3 procent lager op 9,61 euro.

Koersgrafiek ING Stijgers en dalers

In de AEX werden 17 fondsen lager verhandeld tegen 8 hoger. Onder de zwaargewichten in de hoofdindex domineerde de kleur rood. Alleen ING (+1,4) en Philips (+0,2%) onttrokken zich aan de malaise. Grootste stijger bleek evenwel bouwbedrijf BAM dat 1,7 procent aan beurswaarde bijschreef. ING, en ook Aegon (+0,7%) profiteren van de Spaanse bail-out. "Kredieten en obligaties zijn daarmee tenminste voor even weer veilig gesteld", aldus Koen Bender. Bij de dalers ging Fugro aan kop met een verlies van 4,9 procent. Ook Air France-KLM had het met een koersdaling van 4,2 procent moeilijk.

In de AMX gingen Binck (+1,9%) en Mediq (+1,8%) aan kop. Mediq profiteerde van een koersdoelverhoging door Richard Withagen van SNS Securities. De grootste dalers in de midkap waren ASMI met 5,9 procent en Nutreco met 5,0 procent.

 

Economie van Nederland

Het vertrouwen onder Nederlandse consumenten is in januari flink verbeterd. De dip van december werd "vrijwel teniet" gedaan, zo concludeerde het CBS. Daar kwam bij dat ook de werkloosheid blijft dalen. In december werd de tiende daling op maandbasis gemeten. In totaal waren er in de laatste maand van vorig jaar 401.000 mensen werkloos. Tot slot nam ook de prijsdaling bij koopwoningen iets af.

 

Tussenstand Wall Street

Omstreeks de klok van half zes noteerde de Dow Jones index 0,6 procent lager op 11.755,74 punten. De S&P leverde 0,8 procent in op 1.272,26 punten en de Nasdaq tot slot verloor 1,3 procent op 2.689,53 punten. Uit Amerika kwamen diverse macrocijfers , zoals de leading indicators, de Philadelphia Fed index, de huizenmarkt en de werkloosheidsaanvragen. Allen waren goed met als grootste uitschieter de verkoop van bestaande woningen.

 

Door: Merwin Bisseling en Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.