Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Spanje plant nieuwe ronde staatssteun Cajas`

`Spanje plant nieuwe ronde staatssteun Cajas`
20 jan 2011 om 11:13

Spanje wil tot 30 miljard euro uit de markt halen voor het herkapitaliseren van noodlijdende spaarbanken, de zogenaamde cajas. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van bronnen. In een eerste rond wil Spanje 3 miljard euro injecteren in de Cajas. Met de herkapitalisatie hoopt Spanje het vertrouwen op de financiële markten te herwinnen en de kosten om te lenen naar beneden te brengen. Veel beleggers zien Spanje en Portugal als de volgende kandidaten van een bailout nadat in 2010 Griekenland en Ierland met de pet in de hand naar de EU en het IMF moesten.

De Cajas zijn een molensteen om de nek van het Zuid-Europese land. De spaarbanken, die goed zijn voor 42 procent van de activa van alle Spaanse banken, financierden in belangrijke mate de vastgoedzeepbel in Spanje. Op 15 december dreigde Moody’s de Aa1 rating van Spanje te verlagen vanwege zorgen dat de Cajas weer staatssteun nodig hebben.

In 2010 herstructureerde Spanje de Cajas door middel van fusies, waardoor het aantal werd gereduceerd tot 17 van 45. De Journal schrijft dat ondanks de consolidatiegolf ingewikkelde constructies bij de banken aanwezig blijven, wat beleggers er van weerhoudt geld te investeren. Naast de herstructurering werd 11 miljard euro uit een speciaal fonds voor banken geïnjecteerd in de Cajas.

Een woordvoerder van de Spaanse regering laat weten dat er extra kapitaal nodig is boven de 11 miljard euro die al is geïnjecteerd, meldt Reuters. Volgens de zegsman zijn de niveaus die in het artikel van de zakenkrant worden genoemd echter te hoog.

Hoge werkloosheid

Spanje is hard getroffen door het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel en de daaropvolgende recessie. De werkloosheid is meer dan verdubbeld tot 20 procent en het begrotingstekort steeg in 2009 tot 11,3 procent van het BBP. Volgens de Europese Commissie laat de Spaanse economie dit jaar een bescheiden groei zien van 0,7 procent na een krimp van 3,7 procent in 2009 en 0,2 procent in 2010. Het land moet dit jaar ongeveer 125 miljard euro uit de markt halen om de tekorten te financieren.

Vanochtend is het risicopremium dat beleggers eisen voor 10-jaars Spaanse staatsschulden met 5 basispunten gedaald tot 224 basispunten, blijkt uit data van Bloomberg.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.