Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX kleurt groen op vrijdag

AEX kleurt groen op vrijdag
21 jan 2011 om 18:00

De AEX is vrijdag hoger gesloten. De Amsterdamse hoofdindex won 1,4 procent op 361,05 punten. Michael Jabroer van Mijn-Effecten ziet hierin een signaal dat de markt nog altijd naar boven bericht is. Aan het begin van de week zag de handelaar professionele partijen zich al indekken voor de optie-expiratie van vandaag. "Waar partijen probeerden de index richting 355 punten te duwen, bleek de markt toch sterk genoeg." Wederom waren het de financials die goede zaken deden. Jabroer denkt dat wanneer de rek er bij de financials uit is, andere fondsen het stokje overnemen. De handelaar van Mijn-Effecten blijft positief gestemd en ziet de AEX nog altijd richting de 375 punten gaan.

Duitse ondernemers gaven vrijdag blijk van een sterk optimisme. De Ifo index die het vertrouwen onder ondernemers meet, steeg in januari naar 110,3. Hoewel economen hadden gerekend op een stijging, viel deze toch hoger uit dan verwacht. Eerder deze week bleek ook al dat het sentiment onder institutionele beleggers in Duitsland was gestegen. De ZEW-index dikte in januari aan tot ruim 15 punten.

Voor maandag kijken beleggers uit naar de kwartaalcijfers van Philips . Door ABM Financial News geraadpleegde analisten rekenen op een omzet van 7,5 miljard euro en een winst van 527 miljoen euro. De winst laat daarmee op jaarbasis meer dan een verdubbeling zien. Philips sloot 0,1 procent hoger.

Koersgrafiek ING Stijgers en dalers

In de AEX werden 5 fondsen lager verhandeld tegen 20 fondsen hoger. Onder de zwaarwegende fondsen was vandaag geen dissonant. ING was met een koerswinst van 3,2 procent een belangrijke steun voor de AEX. De grootste dagwinst was echter voor rekening van Fugro, dat 3,8 procent aan beurswaarde bijschreef. Donderdag was de bodemonderzoeker nog goed voor een verlies van bijna 5 procent. ASML pakte met 3,3 procent ook een mooie plus. Morgan Stanley ziet het bedrijf uit Veldhoven profiteren van de concurrentiestrijd tussen Intel en ARM. Reden voor een stevige adviesverhoging door de Amerikaanse broker. DSM, Heineken en Unibail waren met een verlies van 0,4 procent de sterkste dalers binnen de hoofdindex.

De AMX won 0,6 procent op 637,84 punten. Ook hier waren het de financials die de koppositie pakten. SNS Reaal won 3,2 procent en Delta Lloyd dikte 3,1 procent aan. Vastgoed lag er vrijdag minder florissant bij. EuroCommercial Properties leverde 1,1 procent in en VastNed Retail 1,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteert rond de klok van half zes hoger. De toonaangevende Dow Jones index wint 0,4 procent op 11.869,91 punten en de S&P dikte met eveneens 0,4 procent aan tot 1.285,35 punten. De Nasdaq tot slot weet het groen nipt te vinden en wint 0,1 procent op 2.706,20 punten. Amerikaanse beleggers putten vooral vertrouwen uit de cijfers van General Electric en Google . Bank of America maakte een flink verlies bekend, maar dit was te wijten aan een nieuwe last die de bank nam.

 

Door: Merwin Bisseling en Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.