Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Britse economie krimpt onverwacht

Britse economie krimpt onverwacht
25 jan 2011 om 10:34

De Britse economie is in het vierde kwartaal onverwacht gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van het officiële statistiekbureau. Afgelopen kwartaal nam het BBP met 0,5 procent af. Economen gepolst door Bloomberg hadden verwacht dat de groei zou vertragen van 0,7 procent in het derde kwartaal naar 0,5 procent in het vierde kwartaal.

 

Volgens het statistiekbureau zou de economische groei vlak zijn geweest als er geen sprake was van streng winterweer. Het BBP-cijfer voor het vierde kwartaal is daarnaast meer gevoelig voor herzieningen dan normaliter het geval is.

 

De krimp van de Britse economie valt samen met sterk oplopende inflatie en aanhoudend hoge werkloosheid, wat zorgen over stagflatie aanwakkert. In december steeg de inflatie van 3,4 procent in november naar 3,7 procent. Dat is het hoogste niveau in 2 jaar tijd. De werkloosheid in het kwartaal dat eindigde in november 2010 bedroeg 7,9 procent, een stijging van 0,2 procentpunt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Sinds september 2008 staat de werkloosheid dicht tegen de 8 procent.

Stagflatie is sterk oplopende inflatie gecombineerd met hoge werkloosheid. Dat gaat vaak samen met zwakke economische groei of een stagnerende economie.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.