Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

IMF verhoogt verwachting groei mondiale economie

IMF verhoogt verwachting groei mondiale economie
25 jan 2011 om 13:13

Het Internationaal Monetair Fonds heeft de verwachtingen voor de mondiale economische groei verhoogd, vooral vanwege een sterker dan verwacht herstel in de ontwikkelde economieën. Dit jaar groeit het mondiale BBP met 4,4 procent, 0,2 procentpunt hoger dan in de raming van oktober. De verwachting voor 2012 bleef staan op 4,5 procent groei.

De groei van de wereldeconomie wordt vooral gedreven door opkomende economieën, waardoor het IMF spreekt van een verdeeld herstel. In de ontwikkelde landen is het groeitempo gematigd, is de werkloosheid hoog en kan een nieuwe schuldencrisis in de eurozone roet in het eten gooien. De supranationale organisatie waarschuwt echter ook voor de toestand van de Amerikaanse staatsfinanciën. In 2011 komt het begrotingstekort naar verwachting uit op bijna 11 procent van het BBP, meer dan het dubbele van het gemiddelde tekort in de eurozone. De staatsschuld loopt waarschijnlijk op tot 110 procent van het BBP in 2016. Zonder geloofwaardige consolidatie van het tekort kunnen de Amerikaanse rentestanden scherp oplopen, wat ingrijpende gevolgen heeft voor de financiële markten en de wereldeconomie.

In het geval van de opkomende economieën ziet het IMF als grootste risico’s inflatie en oververhitting.

Over financiële markten schrijft het IMF dat er spreke is van herstel, wijzend op stijgende prijzen van aandelen en commodities. Sectoraal gezien wijst de organisatie op zwakte in onroerend goed en de inkomens van huishoudens.


Groeicijfers

Volgens het IMF groeien de ontwikkelde economieën dit jaar met 2,5 procent, een verhoging van 0,3 procentpunt ten opzichte van de oktoberraming. De sterke dan verwachte groei komt haast volledig voor rekening van de VS en Duitsland. In 2012 bedraagt de stijging van het BBP in de ontwikkelde economieën 2,5 procent, 0,1 procent punt lager dan verwacht.

De opkomende economieën groeien in zowel 2011 als 2012 met 6,5 procent. Dat is voor beide jaren een verhoging van 0,1 procent ten opzichte van de vorige raming. Het hoogste groeitempo is in China en India, waar het BBP dit jaar met respectievelijk 9,6 en 8,4 procent stijgt.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.