Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak boekt nette winsten, Aperam smaakmaker

Damrak boekt nette winsten, Aperam smaakmaker
26 jan 2011 om 17:57
Het Damrak is vandaag met nette winsten gesloten nadat aandelen gesteund werden door overwegend positief bedrijfsnieuws en macro-economisch nieuws. Op beursplein 5 wakkerde daarnaast de succesvolle beursgang van Aperam, de roestvast staalactiviteiten van ArcelorMittal, de kooplust aan.

Op het bedrijvenfront kwamen een groot aantal belangrijke Amerikaanse corporates met de kwartaalcijfers. Boeings winst was in lijn, maar de omzet viel lager dan verwacht uit. Abbott voldeed aan de verwachtingen, terwijl United Technologies net de taxaties van analisten wist te overtreffen. Oliebedrijf ConoccoPhillips was de grote verrassing en wist de winst- en omzetverwachtingen ruimschoots te overtreffen. Cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt waren ruim boven de verwachting van economen.

De AEX won 0,9 procent op 362,05 punten, waarmee het verlies van dinsdag is goedgemaakt. De “De negatieve verrassing over het Verenigd Koninkrijk laten we achter ons,” zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Gisteren bleek de Britse economie onder andere vanwege het strenge winterweer in het vierde kwartaal te zijn gekrompen met een half procent.

Op de andere beurzen in Europa wint Londen kort voor sluit 1,0 procent, gevolg door Frankfurt met plus 0,8 procent en Parijs met plus 0,7 procent. De best presterende sectoren in Europa waren automobiel aandelen, basismaterialen en tech. Underperformers waren voeding en dranken, banken en nutsbedrijven. In de valutahandel bewoog de euro/dollar vandaag in de 1,36 range. Ontwikkelingen op de obligatiemarkten voor zwakke euro-landen bleven op de achtergrond.

Vooruitkijkend verwacht Bender dat aandelen hoger kunnen op de huidige positieve trend in bedrijfs- en macrocijfers, maar een crisissituatie in bijvoorbeeld de eurozone kan roet in het eten gooien. “De vooruitzichten voor bedrijven zijn in het algemeen goed, maar de inflatie boezemt angst in.” Bender wijst er op dat beleggers gefocust zijn op het rentebesluit vanavond van de Fed en uitspraken van de Amerikaanse centrale bank over de aanwakkerende inflatie.

Stijgers en dalers

Op de AEX eindigden 20 aandelen in het groen. Grote winnaar was Aperam, dat op de eerste handelsdag 8,7 procent won. ArcelorMittal was een goede tweede met een winst van 5,6 procent. Randstad steeg 4,2 procent nadat analisten van Credit Suisse het advies voor de uitzender verhoogden naar Outperform van Neutral. In het kielzog van Randstad boekten Brunel (+1,5%) en USG People (+1,6%) goede vooruitgang.

AMSL (+2,0%) en ASMI (+2,2%) wisten verder te herstellen van de verliezen van de afgelopen tijd. AkzoNobel (+2,0%) steeg in lijn met de winsten in de sector. KPN eindigde 0,4 procent lager na het bekendmaken van kwartaalcijfers die net onder de verwachtingen van analisten uitkwamen. Grote verliezer was Wolters Kluwer (-1,6%), gevolgd door Wereldhave (-0,9%) en Philips (-0,8%). Unilever (-0,2%) stond evenals de rest van de sector onder druk.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteert omstreeks de klok van kwart voor zes hoger. De toonaangevende Dow Jones stijgt 0,5 procent naar 11.983,50 punten/ De index brak eerder de psychologische grens van 12.000 punten. De breder samengestelde S&P wint 0,3 procent en noteert met 1.294,70 punten, dichtbij de 1.300 puntengrens. De Nasdaq wint een half procent en noteert op 2.733,20 punten.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.