Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: zwakke start Damrak

Beursupdate: zwakke start Damrak
27 jan 2011 om 10:08
De AEX is in het eerste handelsuur na een lagere opening weer wat opgekrabbeld. De index zakte eerder in het rood nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de rating voor het onder schulden gebukt gaande Japan verlaagde naar AA- van AA.

“Japan bracht schrik in de markt,” zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer over de downgrade. Over de stand van de AEX zegt Bender dat een aantal individuele aandelen ervoor zorgen dat de index het hoofd boven water weet te houden. Philips herstelt van de verliezen van de afgelopen dagen en ArcelorMittal profiteert van de winsten van Aperam, aldus Bender.

De AEX noteert vlak op 362,13 punten, waarbij 10 aandelen op winst staan. De andere belangrijke Europese indices bewegen eveneens rond het slot van woensdag. Op de Stoxx 600 gaan basismaterialen, de automobiel sector en olie en gas aan kop. Retailers staan onder druk na de tegenvallende kwartaalcijfers van H&M.

Beleggers krijgen vanmiddag een groot aantal Amerikaanse macro- en bedrijfscijfers voorgeschoteld. Vanochtend komt uit de eurozone het ondernemers- en consumentenvertrouwen voor de eurozone en de kwartaalcijfers van Nokia.


Stijgers en dalers

Aperam, de door ArcelorMittal afgestoten roestvast staal activiteiten, blijft in trek bij beleggers. Aperam stijgt 5 procent nadat het woensdag op de eerste handelsag flinke winsten boekt. ArcelorMittal profiteert en dikt 0,9 procent aan.  ASML (+0,8%) en ASMI (+1,8%) stijgen nadat Taiwan Semiconductor Manufacturing Co meer winst heeft geboekt dan verwacht en de investeringen voor 2011 heeft opgeschroefd. Fugro (+1,6%) en SBM Offshore (+1,2%) boeken vooruitgang in lijn met de sector. Grote verliezers zijn chemie aandelen DSM (-1,1%) en AkzoNobel (-0,9%). Op de AMX weet AMG (-1,7%) niet te profiteren van de winsten voor ArcelorMittal en Aperam.

Het grote nieuws was vanochtend bij de kleinere fondsen. Bij de smallcaps levert Sligro Food 5 procent in nadat de nettowinst over het vierde kwartaal lager dan verwacht uitviel. Analist Richard Withagen van SNS Securities schrijft in een note dat de tegenvallende cijfers de zware marktomstandigheden blootleggen. Withagen wees op de aanhoudend zware marktomstandigheden voor Sligro. De analist verlaagde zijn taxaties voor 2011.

Het lokaal genoteerde Crown van Gelder keldert met 10,6 procent nadat het bedrijf een boekverlies van 11,2 miljoen euro moest nemen en het dividend schrapte. Voor 2010 verwacht CVG een nettoverlies exclusief de afwaardering van 1,6 miljoen euro te leiden.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.