Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit in mineur af

AEX sluit in mineur af
28 jan 2011 om 17:55

De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten. De AEX index leverde 0,9 procent in op 361,16 punten. Volgens Ed Manie van Keijser Capital het gevolg van winstnemingen. Beleggers lieten het licht tegenvallende groeicijfer van de Amerikaanse economie zwaarder wegen dan het juist meevallende cijfer van het consumentenvertrouwen . In combinatie met de steun op 363/364 punten waren beleggers vandaag "moe en al toe aan het weekend", aldus Manie. Algeheel ligt de markt er volgens de vermogensbeheerder nog goed bij. Volgende week ziet hij de AEX dan opnieuw een aanval doen op de weerstand.

Stijgers en dalers

In de AEX werden 23 fondsen lager verhandeld tegen slechts 3 hoger. Alle zwaargewichten noteerden in het rood. Randstad was met een koerswinst van 2,2 procent een positieve uitschieter. Evenals USG People (+0,7%) profiteerde de uitzender van een adviesverhoging door RBS. Wim Gille verhoogde voor beide fondsen het advies naar Kopen en paste ook de koersdoelen opwaarts aan. Aegon was daarnaast ook een opvallende winnaar met een koerswinst van 1,0 procent en Corio sloot de lijst met dagwinnaars met een plus van 0,2 procent. In de AMX deed Delta Lloyd het goed met een dagwinst van 1,4 procent. In tegenstelling tot de twee financials leed ING wel verlies. De bankverzekeraar leverde 1,6 procent in.

Koersgrafiek Aperam Bij de dalers ging onder meer Aperam aan kop. Het nieuwe fonds in de index leverde na een paar dagen van fraaie winsten nu in. Aperam noteerde 2,6 procent lager. Ed Manie wees op een optiecontract van 30.000 stuks waar "iemand zijn vingers flink aan heeft gebrand". Nadat een koersdaling uitbleef na de introductie van het fonds is dit een dure operatie geweest voor de optiehandelaar, aldus Manie. Ook ‘moederbedrijf’ ArcelorMittal kreeg een koerscorrectie om de oren. Arcelor leverde 2,0 procent in. Verder was er verlies voor SBM Offshore (-2,7%). In de AMX droeg Wavin de rode lantaarn. De buizenfabrikant leverde 2,9 procent in. AMG was met 2,1 procent in het rood ook geen gelukkige vandaag.

Tussenstand Wall Street

Omstreeks de klok van kwart voor zes noteerde de toonaangevende Dow Jones index 0,9 procent lager op 11.886,29 punten. De breder samengestelde S&P index verloor 1,1 procent op 1.284,93 punten en de Nasdaq tot slot stond op een verlies van zelfs 1,9 procent op 2.700,53 punten. Zowel de bedrijfscijfers als de macrocijfers waren overwegend goed. Alleen de groei van de Amerikaanse economie over het vierde kwartaal kwam licht lager binnen dan verwacht. De laatste drie maanden van 2010 groeide de economie met 3,2 procent waar economen rekenden op 3,5 procent.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.