Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse consumentenvertrouwen daalt in januari licht

Amerikaanse consumentenvertrouwen daalt in januari licht
28 jan 2011 om 15:58

Het consumentenvertrouwen in de VS is in januari gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Michigan en Thomson Reuters. De index voor het consumentenvertrouwen daalde in januari tot 74,2 van 74,5 in december. In de raming die halverwege januari bekendgemaakt werd, stond de index nog op 72,7.  Analisten geraadpleegd door Bloomberg rekenden op een afname van het vertrouwen tot 73,0.

 

Amerikaanse consumenten waren optimistischer over de economische vooruitzichten. De verwachtingsindex steeg in januari tot 69,3 van 67,5. De index voor de huidige situatie nam af tot 81,8 van 85,3.

Hoofdeconoom Richard Curtin zag consumenten vooral reageren op de hogere voedsel- en brandstofprijzen. De oplopende inflatie wordt volgens Curtin niet gecompenseerd door hogere lonen waardoor consumenten selectiever worden hun aankoopgedrag. Daarbij speelt ook dat consumeren op krediet, met behulp van een credit card, minder wordt gedaan. Enerzijds doordat huishoudens minder credit cards tot hun beschikking hebben en anderzijds doordat de limieten op de kaarten is verlaagd.

 

Update: deelindexen en reactie Curtin toegevoegd.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.