Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandelen Fiat profiteren van opsplitsing

Aandelen Fiat profiteren van opsplitsing
3 jan 2011 om 11:27

Aandelen Fiat stijgen sterk in de handel op de beurs van Milaan nadat het bedrijf zichzelf heeft opgesplitst in een autoproducent en een fabrikant van bussen, tractoren en vrachtwagens. Fiat Spa, de autoproducent, noteert vanochtend op 7,25 euro en Fiat Industrial koerst op 8,87 euro. Gecombineerd komt de koers uit op 16,12 euro, 4,5 procent hoger dan de koers van 30 december toen het Italiaanse bedrijf nog niet gesplitst was. Fiat werd verhandeld met een zogenoemde conglomeraatkorting. De opsplitsing van het bedrijf is mede bedoeld om aandeelhouderswaarde te creëren.

Onder CEO Sergio Marchionne gaat autobouwer Fiat SpA verder met de merken Fiat, Lancia en Alfa Romeo en de luxe merken Masserati en Ferrari. Fiat heeft daarnaast een belang van 20 procent in de Amerikaanse autobouwer Chrysler. Bloomberg meldde vanochtend dat Marchionne heeft gezegd tegenover journalisten dat hij het belang in Chrysler kan uitbouwen tot meer dan 50 procent voordat het bedrijf naar de beurs wordt gebracht. Volgens de CEO zijn er momenteel echter geen plannen voor een fusie tussen Fiat en Chrysler.

 

Met de opsplitsing van Fiat hoopt Marchionne zich te kunnen richten op de groei van Fiat, dat over de eerste 11 maanden van 2010 registraties van nieuwe auto’s zag dalen met 18,7 procent.

Fiat Industrial herbergt vrachtwagen- en busproducent Iveco, CNH Global NV, dat machines voor de bouw en de agrarische sector produceert, en het industriële deel van Fiat Powertrain Technologies (FPT). Het onderdeel van FPT dat zich bezig houdt met  de aandrijflijn van auto’s en auto-onderdelen, blijft bij Fiat.

De splitsing betekent voor aandeelhouders van het oude Fiat – Fiat Group – dat zij zowel een aandeel Fiat SpA als een aandeel Fiat Industrial krijgen. De splitsing werd in april 2010 aangekondigd.

Zowel Fiat SpA als Fiat Industrial zijn opgenomen in de FTSE MIB, de belangrijkste index op de beurs van Milaan.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.