Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Goed begin 2011 op Damrak

Goed begin 2011 op Damrak
3 jan 2011 om 17:55

De Amsterdamse beurs is maandag goed aan het nieuwe jaar begonnen. De AEX won maar liefst 1,5 procent op 359,86 punten. Ook de AMX liet zich niet onbetuigd, maar kende met 0,9 procent koerswinst op 644,42 punten toch een iets meer bescheiden start. Veel bedrijfsnieuws was er niet waardoor beleggers vooral keken naar de inkoopmanagersindexen die wereldwijd bekend werden gemaakt. In zowel Europa als in Amerika liet de index voor de industriesector een stijging zien. In China daalde de index licht, maar is er nog wel altijd sprake van groei. De daling van de Chinese index werd door beleggers gezien als een teken dat China de oververhitting van zijn economie weet te voorkomen. Volgens Michael Jabroer van Mijn-Effecten zijn alle ingrediënten aanwezig voor een hogere markt. De handelaar ziet een weerstand pas op 374-375 punten.

Vooruitblik op de week

Voor dinsdag zijn de ogen van beleggers gericht op de ontwikkeling van de werkloosheid in Duitsland en de fabrieksorders in Amerika. Nabeurs komt de Fed vervolgens met notulen van de laatste monetaire vergadering. De eerste week van januari wordt door menig belegger als maatstaf voor het koersverloop voor de rest van het jaar gezien. Wint de AEX in de eerste vijf dagen dan belooft het een positief beursjaar te worden.

Overnamestrijd rondom Baffinland nog altijd niet beslist

Nunavut Iron Ore heeft in navolging van ArcelorMittal wederom het bod verhoogd op ijzerertsbedrijf Baffinland. Nunavut biedt 1,45 Canadese dollar per aandeel, vergeleken met de 1,40 Canadese dollar per aandeel die de staalreus op tafel legt. Evenals het bod van ArcelorMittal loopt het bod van Nunavut tot 10 januari. ArcelorMittal won maandag 2,1 procent aan beurswaarde.

Koersgrafiek Philips Stijgers en dalers

In de AEX werden 22 fondsen hoger verhandeld tegen slechts 3 fondsen lager. Onder de zwaarwegende fondsen waren er geen verliezers. Grootste stijger was elektronicagigant Philips met 2,9 procent. Ook SBM Offshore, toeleverancier aan de olie-industrie, deed het goed en won 2,7 procen. Bij de dalers ging TNT aan kop. Het postconcern leverde 2,0 procent in ondanks mogelijk goed nieuws uit Engeland waar concurrent Royal Mail de hulp van de Britse overheid moest inroepen. Dit heeft mogelijk een verplichte opsplitsing van het bedrijf tot gevolg. Boskalis verloor 0,8 procent en AkzoNobel 0,3 procent.

In de AMX ging uitzender Brunel met 6,0 procent koerswinst aan kop. Directe aanleiding voor de koersstijging was er niet, maar Brunel prijkt op lijstjes van verschillende analisten als top pick voor 2011. Ook AMG deed met 3,3 procent goede zaken op de eerste handelsdag van 2011. Bij de dalers ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met  een verlies van 1,1 procent. Diervoederspecialist Nutreco kende met een verlies van 1,0 procent ook geen goed begin van het nieuwe jaar.

Tussenstand Wall Street

Rond de klok van half zes noteerde de Dow Jones 1,1 procent hoger, op 11.700,98 punten. De S&P deed het met 1,4 procent op 1.274,78 punten nog net iets beter. De Nasdaq profiteerde echter het meest. De techbeurs won 1,9 procent op 2.702,06 punten.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.