Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: blootstelling Europese banken aan Egypte 40 miljard dollar

Update: blootstelling Europese banken aan Egypte 40 miljard dollar
31 jan 2011 om 11:45

Vooral Europese banken zijn blootgesteld aan Egypte, blijkt uit data van de Bank of International Settlements (BIS). Uit het rapport over het derde kwartaal van 2010 van de BIS blijkt dat de exposure van buitenlandse banken aan Egypte 49,3 miljard dollar bedraagt. Het leeuwendeel, 40,3 miljard dollar, komt voor rekening van Europese banken. Franse banken zijn met 17,6 miljard dollar oververtegenwoordigd, gevolgd door Britse (10,7 miljard dollar) en Italiaanse banken (6,3 miljard dollar). De blootstelling van Nederlandse banken bedraagt 271 miljoen dollar.

Analisten zien de blootstelling van Nederlandse banken als niet substantieel. Benoit Petrarque van Kepler Capital Markets stelt dat het bedrag vergeleken met bijvoorbeeld het eigen vermogen van ING erg klein is. Analist Nico van Geest van Keijser Capital denkt dat het mogelijk om interbancair of handelskrediet kan gaan. Hij wijst er op dat banken mogelijk betrokken kunnen zijn bij de financiering van de activiteiten van Heineken.

Dirk Peeters, een analist bij KBC Securities, merkt op dat het bedrag niet significant is, er van uitgaand dat het geld niet geconcentreerd is bij een type activa of een bank.

Een woordvoerder van ING liet weten dat ING geen specifieke informatie over blootstelling aan landen geeft, los van de stresstest van afgelopen zomer. De financial heeft geen activiteiten in Egypte. SNS Reaal was niet direct bereikbaar voor commentaar.

 

Update 12:55: om commentaar analisten, ING toe te voegen.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.