Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX lijdt licht verlies

AEX lijdt licht verlies
4 jan 2011 om 17:57

De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten. De AEX leverde 0,3 procent in op 358,86 punten, waar de AMX onveranderd sloot op 644,39 punten. De AEX noteerde rond lunchtijd op zijn hoogste stand van 360,87 punten, maar zakte vervolgens weg. Een zelfde trend was zichtbaar bij de AMX. Eerder op de ochtend werd al bekend dat de Duitse werkloosheid onverwacht was toegenomen. Volgens Michael Jabroer van Mijn-Effecten schommelt de AEX rond een nieuwe steun, daarbij "is de markt geneigd hogere niveaus op te zoeken".

Stijgers en dalers

In de AEX werden 8 fondsen hoger verhandeld tegen 17 fondsen lager. Onder de zwaarwegende fondsen heerste verdeeldheid. Arcelor Mittal (-2,7%), Philips (-1,0%) en Unilever (-0,4%) drukten op de index, waar ING (+1,9%) en Shell (+0,4%) juist voor steun zorgden. Air France-KLM was met 2,8 procent de grootste stijger binnen de hoofdindex. Grootste verlies kwam voor rekening van ASML met 3,2 procent. Goldman Sachs verlaagde maandag zijn advies voor de halfgeleiderindustrie naar Neutraal.

Koersgrafiek Delta Lloyd Delta Lloyd leek met een koerswinst van 3,4 procent de grote winnaar. Het fonds kreeg een aanbeveling van hedge fund manager David Einhorn . Volgens Einhorn kan Delta Lloyd in waarde verdubbelen en is het aandeel dan nog altijd goedkoop. Dit lieten beleggers zich geen twee keer zeggen. Logica won echter 3,6 procent aan waarde en was daarmee de grootste uitblinker. Aalberts Industries en CSM waren met een koersverlies van 2,8 procent de grootste dalers.

Bij de smallcaps was Sligro met een koerswinst van 4,9 procent een van de positieve uitschieters. Beleggers namen een voorschot op de omzetcijfers van woensdag, hoewel analisten rekenen op slechts een nipte toename . Spyker Cars (+7,5%) en Qurius (+6,9%) lieten zich ook niet onbetuigd.

Shell joeg op BP

Shell aasde tijdens de olieramp in de Golf van Mexico op een overname van het geplaagde BP . Dat er toch geen deal werd afgesloten, kwam omdat Shell zich zorgen maakte over de schadeclaims die BP tegemoet zou zien vanwege de milieuramp. Dat schrijft de Britse krant de Daily Mail op basis van ingewijden. Volgens de krant is Shell nog steeds geïnteresseerd in een fusie met de Britse olie- en gasmaatschappij. Ook kreeg Shell dinsdag toestemming voor de joint venture met Cosan.

Tussenstand Wall Street

Omstreeks de klok van half zes won de Dow Jones nipt op 11,666,43 punten. De breder samengestelde S&P verloor 0,4 procent op 1.267,03 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in op 2.677,78 punten. Beleggers zagen in een onverwachte stijging van de fabrieksorders niet voldoende aanleiding om de indexen in het groen te zetten. Later vanavond volgt de publicatie van de notulen van de laatste monetaire vergadering. Beleggers hopen zo meer inzicht te krijgen in de verwachtingen ten aanzien van de Amerikaanse economie.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.