Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: vlak Damrak

Beursupdate: vlak Damrak
4 jan 2011 om 11:47

De euro/dollar is omhoog geschoten na de inflatiecijfers van Eurostat, terwijl aandelen weinig beweging laten zien. “Inflatie is [voor de valutamarkt] een voorbode van renteverhoging,” zegt Maurice Mureau van Keijser Capital. Mureau denkt dat de soep voor aandelen echter niet zo heet gegeten wordt. Gezien de relatieve zwakte van de economie van de eurozone ligt een renteverhoging nog niet in het verschiet. Gezien de winsten voor de AEX de afgelopen tijd blijft de index goed liggen, concludeert Mureau.

De euro/dollar schoot kort na de klok van elf van 1,335 naar 1,342 nadat Eurostat meldde dat de inflatie in december is uitgekomen op 2,2 procent. Dat is boven de inflatiedoelstelling van op of licht onder de 2 procent van de Europese Centrale Bank. 

Op het Damrak noteert de AEX in kalme handel een tiende procent lager op 359,53 punten, vergeleken met een winst van 0,8 procent voor de Stoxx 600. Hekkensluiters zijn ASML (-2,3%) en ArcelorMittal (-1,8%). Daarentegen weten ING (+2,0%) en uitgevers Reed Elsevier (+2,0%) en Wolters Kluwer (+1,0%) de meeste vooruitgang te boeken.

Op de Europese obligatiemarkten noteert volgens data van Bloomberg het rendement op Spaanse 10-jaars schulden 3 basispunten lager op 5,39 procent, terwijl het rendement op Duitse bunds juist 3 basispunten stijgt naar 2,94 procent.

Het lagere risicopremium op Spaanse staatsschulden komt nadat de Chinese vice-premier Li Keqiang beloofd heeft het schuldpapier van het land te blijven steunen. In een opiniestuk in de Spaanse krant El Pais schreef Li dat “China een verantwoorde, lange termijn belegger in Europa en in het bijzonder in Spaanse financiële markten is.” De vice-premier, die zei vertrouwen te hebben in de Spaanse financiële markt, stelde dat China Spaanse schulden heeft gekocht en dat in de toekomst te zullen blijven doen.

Li Keqiang geldt als een grote kanshebber om de huidige premier Wen Jiabao op te volgen.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.