Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vraag en aanbod Nederlandse kantorenmarkt matcht niet

Vraag en aanbod Nederlandse kantorenmarkt matcht niet
4 jan 2011 om 16:34

De Nederlandse kantorenmarkt wordt gekenmerkt door een zeer ruim aanbod en een hoog leegstandscijfer. Dit is de conclusie van makelaar DTZ Zadelhoff. Volgens het rapport van DTZ staat momenteel 13,9 procent van de kantoren leeg en is er sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod. De toekomst ziet de makelaar somber in. Een afname van de beroepsbevolking en de bedrijfstrend om niet langer van vaste werkplekken uit te gaan, leidt er toe dat ook in de toekomst minder kantoorruimte wordt gebruikt. DTZ vindt het dan ook "onverstandig" om nog meer nieuwe kantoren te bouwen, zonder dat goed wordt nagedacht over de miljoenen vierkante meters kantoorruimte die nu leegstaat. De makelaar ziet daarin voor de (centrale) overheid een regierol weggelegd.

Beleggen in vastgoed

Op de beleggingsmarkt constateert DTZ een verandering van speelveld en spelers. Beleggers willen vooral kantoren met langlopende huurcontracten op goede locaties. Nederlandse beleggers versterken hun posities op de woning- en winkelmarkt en investeren op stationslocaties, aldus DTZ.

Ondanks een grote financieringsopgave ziet DTZ een gestegen investeringsvolume en lijkt er "veel" kapitaal aanwezig. Beleggers zoeken daarbij naar vastgoed met een laag risicoprofiel.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.