Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX glijdt weg

Beursupdate: AEX glijdt weg
5 jan 2011 om 10:10

De AEX is in het eerste handelsuur verder weggegleden nadat Azië en Wall Street lager zijn geëindigd. Marktkenners spreken vanochtend van een gezonde correctie. “Op omzetten van niks zijn we hoger gegaan, en maandag leek wel op een vakantiemarkt,” zegt handelaar Jos Renssen van Keijser Capital over de winsten in december. Renssen spreekt van winstnemingen en een technische correctie. Cees Smit van Today’s Brokers ziet de verliezen op Wall Street en de Aziatische beurzen als directe aanleiding voor het lagere Damrak. Als oorzaak wijst hij de hogere inflatie en opgelopen rente aan. Daarnaast “spelen onderhuids nog steeds de problemen in de eurozone,” aldus Smit. De broker zegt te rekenen op een correctie van 10 tot procent. “We zijn iets te enthousiast opgelopen” van de bodem op 327 punten op 30 november, voegt hij toe.

Tegen de klok van 10 uur verliest de AEX bij lage volumes 0,9 procent op 355,71 punten, waarbij slechts twee aandelen het hoofd boven water te houden. De andere Europese beurzen hebben vanochtend eveneens de verliezen zien oplopen. De Stoxx 600 zakt met een half procent. Grote verliezers op de Europese aandelenindex zijn chemie aandelen en bouwers. Alle sectoren staan in het rood, waarbij telecom en vastgoedbedrijven de kleinste verliezen lijden.

Op de valutamarkten is de euro terrein aan het verliezen ten opzichte van de euro. De euro/dollar is gezakt van 1,333 naar 1,323.


Stijgers en dalers

Alleen Wolters Kluwer (+0,3%) en Reed Elsevier (onveranderd) staan niet in het rood. Wolters Kluwer profiteert van een adviesverhoging van Hold naar Buy door RBS. Grote verliezers op de AEX zijn ING (-1,7%), Boskalis (-1,5%) en ArcelorMittal (-1,4%). Bij de andere zwaargewichten verliest Unilever 1,1 procent en zakt Shell 0,8 procent.

De AMX zakt 0,7 procent, waarbij Arcadis (-2,3%) de verliezers leidt. Delta Lloyd wint 0,5 procent nadat hedgefondsmanager David Einhorn van Greenlight Capital zich lyrisch uit liet over het aandeel van de verzekeraar.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.