Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak poetst verlies grotendeels weg

Damrak poetst verlies grotendeels weg
5 jan 2011 om 17:55
Het Damrak heeft vanmiddag dankzij meevallend economische nieuws uit de VS een groot deel van de verliezen uit de ochtendhandel weten weg te poetsen. Vanochtend zakten aandelen in het rood na verliezen op de Aziatische beurzen en zorgen over de schuldenproblematiek in de eurozone.

Portugal testte vandaag als eerste van de zwakke eurolanden dit jaar de obligatiemarkten. Het Zuid-Europese land bracht met succes 500 miljoen euro aan schatkistpapier aan de man in een weinig hoopgevend verlopende veiling. Het rendement op de 6-maands schulden steeg tot 3,69 procent van 2,05 procent tijdens de vorige soortgelijke veiling in september.

 

Op de obligatiemarkt daalde het risicopremium op Portugese 10-jaars staatsschulden met 1 basispunt naar 373 dankzij verliezen voor Bunds, Duitse 10-jaars schulden. Het risicopremium voor Spanje zakte met 6 basispunten naar 236 punten nadat het land voor 7,5 miljard dollar aan overeenkomsten en handelscontracten sloot met China. Daarnaast komt het begrotingstekort in 2010 en 2011 licht lager uit dan verwacht.

 

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer merkt op dat de beurs in een spagaat zit tussen enerzijds goede economische cijfers en anderzijds zorgen over de financiering van zwakke eurolanden. “Dat zorgt voor volatiliteit op de markten,” aldus Bender.

 

De AEX beperkte het verlies tot 0,4 procent op 357,28 punten nadat eerder vandaag een low werd aangetikt op 352,56 punten. De AMX zakte 0,1 procent. Een aantal marktkenners merkten vanochtend op dat een correctie voor de AEX op handen is na de rally sinds 30 november. In december steeg de index 30 punten van een bodem op 327 punten. Een handelaar zag in de verliezen echter niets meer dan een technische correctie en concludeerde dat de opwaartse trend nog steeds intact is.

 

“De nervositeit over de Europese schuldenproblematiek verdween vanmiddag door de Amerikaanse macrocijfers,” aldus Bender, die op korte termijn bullish is voor aandelen.

Vanmiddag meldde loonstrookjesverwerker ADP dat er in december 297.000 banen zijn bijgekomen in de niet-agrarische private sector. Dat was bijna drie keer zo veel als verwacht. In de dienstensector kwamen er volgens ADP 270.000 banen bij, de sterkste groei sinds april 2006. Bender wijst er op dat uitzenders Randstad en USG sterk profiteerden van de banencijfers. Randstad (+2,2%) en USG (+1,5%) kwamen beide uit het rood en sloten met nette winsten.

De door ADP gerapporteerde banengroei werd echter niet bevestigd door de ISM index voor de dienstensector voor december. Van de deelindexen nam de werkgelegenheidsindex af tot 50,5 van 52,7. De headline index steeg sterker dan verwacht van 55,0 tot 57,1, waarmee de dienstensector op het hoogste tempo expandeerde sinds mei 2006.

Op de andere Europese beurzen leden Parijs en Frankfurt verliezen van rond de 0,5 procent. Londen sloot licht hoger. De Stoxx 600 eindigde vlak, waarbij banken en telecombedrijven de beste presterende sectoren waren. Grote verliezers waren bouwers en industriële aandelen. Op de valutamarkten stond de euro de gehele dag onder druk. De euro/dollar zakte van 1,333 naar 1,312.


Stijgers en dalers

Op de AEX eindigden 7 aandelen met winst, waarbij Aegon (+2,4%) aan kop ging. Wolters Kluwer won 0,1 procent nadat analisten van RBS het advies voor de uitgever verhoogden van Hold naar Buy. ASML (-1,9%) droeg vandaag de rode lantaarn. Ook Bosaklis (-1,9%) moest flink inleveren. ING maakte een groot deel van de verliezen goed en verloor 0,9 procent. ArcelorMittal zakte 1,4 procent. Bij de andere zwaargewichten gaf Shell 0,1 procent prijs en zakte Unilever 0,8 procent.

Grote vastgoedfondsen op het Damrak sloten vandaag verdeeld nadat de sector lange tijd vandaag de best presterende sector waren op de Stoxx 600. Corio eindigde 1,0 procent hoger, terwijl Unibail-Rodamco 1,2 procent zakte en Wereldhave 0,4 procent inleverde.

Delta Lloyd was vandaag de uitblinker op Beursplein 5. Delta Lloyd won 4,9 procent nadat hedgefondsmanager David Einhorn van Greenlight Capital zich lyrisch uit liet over het aandeel van de verzekeraar. Grote verliezers bij de midkapfondsen waren Imtech (-2,4%) en Vopak (-2,1%).


Tussenstand Wall Street

Wall Street is kort na opening uit het dal gekomen. De Nasdaq gaat met een winst van 0,5 procent aan kop, gevolgd door de S&P (+0,3%) en de Dow (+0,2%). Banken en tech aandelen leiden het herstel.

Update 18:11: om extra informatie toe te voegen.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.