Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Spanje sluit miljardendeal met China

Spanje sluit miljardendeal met China
5 jan 2011 om 10:53

China sluit voor 7,5 miljard dollar (5,6 miljard euro) aan handelscontracten met Spanje en overeenkomsten met de Spaanse overheid. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Vice-premier Li Keqiang kondigde vandaag tijdens een bezoek aan Spanje de deals aan. Het gaat onder andere om de aankoop van 13,5 miljoen dollar aan vlees, 9 miljoen dollar aan olijfolie en 6 miljoen dollar aan wijn. Volgens Xinhua worden de deals vanmiddag ondertekend.

Voor Spanje, dat kampt met een werkloosheid van 20 procent, zijn buitenlandse handelscontracten zeer belangrijk. Het Zuid-Europese land, dat een omvangrijk bezuinigingsprogramma heeft aangekondigd,  zal meer moeten exporteren om de economische groei te ondersteunen de werkgelegenheid uit te breiden.

Li, die naast Spanje ook Duitsland en Groot-Brittannië gaat bezoeken, zei gisteren dat China bereid is meer Spaanse staatsobligaties te kopen “afhankelijke van marktomstandigheden.” China wil Spanje helpen met zorgen over de sovabiliteit van Spanje, aldus Li, die verder niet in detail trad.

In een opiniestuk van maandag in de El Pais schreef Li dat “China een verantwoorde, lange termijn belegger in Europa en in het bijzonder in Spaanse financiële markten is.” De vice-premier, die zei vertrouwen te hebben in de Spaanse financiële markt, stelde dat China Spaanse schulden heeft gekocht en dat in de toekomst te zullen blijven doen.

Gisteren zei premier Jose Luis Rodriguez Zapatero op de Spaanse radiozender Onda Cero dat het begrotingstekort in 2010 en 2011 lager dan verwacht zal zijn. Spanje wil met bezuinigingen het tekort in 2010 hebben teruggebracht van 11,1 procent in 2009 tot 9,3 procent. Zapatero zei dat het tekort over 2010 iets kleiner dan 9,3 procent zal zijn. De premier liet verder weten voor 2011 uit te gaan van een tekort van 6,0 procent, 0,4 procentpunt lager dan waar de Europese Commissie op rekent. Spanje wil in 2013 voldoen aan de Europese limiet van 3 procent van het BBP.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.