Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wereld voedselprijzen stijgen naar recordhoogte

Wereld voedselprijzen stijgen naar recordhoogte
5 jan 2011 om 15:59

Wereld voedselprijzen zijn gestegen tot boven de recordniveaus van 2008, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De voedselprijsindex van de organisatie, die bestaat uit de maandelijkse ontwikkeling van prijzen van zuivel, vlees, suiker, granen en zaden en plantaardige olie, steeg tot 214,7 van 206 in november. In de zomer van 2008 bereikte de index een record op 213,5.

Abdolreza Abbassian, een econoom bij de FOA, merkt op dat ondanks de sterke prijsstijging voedselrellen zoals in 2007 en 2008 het geval was, zijn uitgebleven. Dat komt volgens Abbassian omdat zaken zoals lage productie in arme landen niet zijn opgetreden. De econoom wees er verder op dat de prijzen van de belangrijkste producten als granen en rijst geen nieuw records hebben gezet, in tegenstelling tot vlees, plantaardige olie en suiker. Niettemin waarschuwde Abbassin dat vanwege onvoorspelbare weerpatronen de prijzen van graan een stuk hoger kunnen gaan.

Eerder dit jaar legde Rusland de export van graan stil vanwege droogte. Daarnaast wordt de Australische deelstaat Queensland sinds december 2010 geteisterd door overstromingen. Queensland is, naast een exporteur van cokes, een grote producent van fruit en groentes.

Hoge olieprijs

Vandaag waarschuwde het Internationale Energie Agentschap dat hoge olieprijzen het economisch herstel in de ontwikkelde wereld dreigen te dwarsbomen. Volgens het IEA is de import van olie in de OESO-landen afgelopen jaar met 30 procent gestegen tot 790 miljard dollar. Dat komt volgens het agentschap overeen met een verlies van 0,5 procentpunt van het BBP.

Fatih Birol, hoofd econoom bij het IEA, zei tegenover BBC News dat als olieprijzen blijven stijgen, de koopkracht van huishoudens onder druk komt te staan en inflatie oploopt.

De afgelopen weken is de olieprijs boven de 90 dollar uitgekomen.

 

Door: Max Steenwijk, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.