Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Activiteit dienstensector Verenigd Koninkrijk valt sterk terug

Activiteit dienstensector Verenigd Koninkrijk valt sterk terug
6 jan 2011 om 10:38

Activiteit in de Britse dienstensector, goed voor 90 procent de economie is in december afgenomen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde tot 49,7 van 53,0 in november. Het is voor het eerst sinds april 2009 dat de index beneden de 50 uitkomt, de grens waarbij er sprake is van noch groei, noch krimp.

Markit wijt de lagere index deels aan het zware winterweer, wat veel bedrijven parten speelde. Verder nam kosteninflatie en margedruk in december verder toe. Werkgelegenheid daalde voor de derde maand op rij.

Econoom Chris Williamson merkt op dat de economie stagneerde in december. De industrie is nog aan het expanderen, maar naast de dienstensector is er ook sprake van krimp in de bouw. Williamson stelt dat naast het winterweer onderliggende ontwikkelingen zoals dalende vraag van bedrijven en huishoudens oorzaak zijn van de afvlakkende groei van de Britse economie. De econoom rekent dat de PMI data overeenkomt met een groei van 0,4 procent in het vierde kwartaal, veel lager dan het groeitempo van 1,1 procent in het voorjaar van 2010.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.