Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX licht lager aan einde handelsdag

AEX licht lager aan einde handelsdag
6 jan 2011 om 17:55

De Amsterdamse beurs is donderdag licht lager gesloten. De AEX verloor 0,1 procent op 356,89 punten.  Rond de klok van vijf uur dook de index nog eens flink omlaag en belandde daarmee in het rood. Financials zorgden vandaag voor steun, aldus Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Daarnaast kreeg de markt de nodige upgrades van verschillende brokers gepresenteerd. Bender kijkt echter vooral uit naar morgen, als het officiële banenrapport wordt gepresenteerd. De vermogensbeheerder rekent op mooie cijfers die de twijfels over het herstel van de Amerikaanse economie wegnemen. Partijen die short zitten, komen vervolgens in een lastige situatie terecht, aldus Bender. Grondstoffen en zeker olie profiteren als Amerika en ook Europa zijn economie weer op orde krijgt. Bender verwacht voor 2011 dan ook een goed jaar voor aandelenbeleggers.

Financials vinden weg naar boven

Financials hadden donderdag een goede dag. Delta Lloyd profiteerde het meest met een koerswinst van 2,5 procent en ING dikte 1,5 procent aan. Aegon won 1,3 procent en midkapfondsen Binck en SNS zagen hun koers met respectievelijk 1,8 en 1,2 procent stijgen.


Stijgers en dalers

Onder de zwaargewichten was het ING die wel voor steun zorgen voor de hoofdindex, maar ArcelorMittal (-0,9%), Shell (-0,5%) en Unilever (-0,7%) vonden de weg naar boven duidelijk niet. In de AEX werden uiteindelijk 8 fondsen hoger verhandeld tegen 17 lager.

Koersgrafiek Draka De grootste uitschieters moesten vandaag in de midkap worden gezocht. AMG dikte 3,8 procent aan en Imtech 3,7 procent. Beide fondsen kregen een koersdoelverhoging van ING en werden geplaatst op de favorietenlijst voor 2011 door de bank. De grootste daler was Draka . Na het afhaken van Xinmao dook de koers van het fonds naar beneden om uiteindelijk 8,4 procent lager te sluiten op 17,71 punten. Hiermee sloot de kabelaar rond het bod van het Italiaanse Prysmian.

Meer inflatie

De Nederlandse inflatie is in december gestegen naar 1,9 procent. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Met de stijging in december is het hoogste inflatieniveau sinds maart 2009 bereikt. In november bedroeg de inflatie nog 1,6 procent. De toename van de inflatie komt vooral voor rekening van de prijsstijging van autobrandstoffen. Op jaarbasis lagen deze maar liefst 13,4 procent hoger, aldus het CBS. Brandstof was in november nog 7,9 procent hoger op jaarbasis.


Tussenstand Wall Street

Omstreeks de klok van half zes noteerde de Dow Jones op 11.688,42 punten, een verlies van 0,3 procent. De S&P leverde op dat moment ook 0,3 procent in op 2.704,50 punten en de Nasdaq schommelde met een winst van 0,1 procent rond de slotstand van woensdag.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.