Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX vrijwel onveranderd na banenrapport

AEX vrijwel onveranderd na banenrapport
7 jan 2011 om 17:55

De Amsterdamse beurs is vrijdag licht lager gesloten. De AEX verloor 0,1 procent op 356,44 punten. De ochtend ging stroef van start met nieuwe zorgen om de Europese schuldenkwestie. Ook kwam er uit Duitsland een onverwachte daling van de detailhandelsverkopen. Voor de middag keken beleggers wereldwijd uit naar het banenrapport uit Amerika. Door meevallende cijfers afgelopen woensdag van het ADP waren de verwachtingen hooggespannen. Hoewel er een flinke stijging van het aantal banen werd gerapporteerd, bleef deze wel achter op de verwachtingen. Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer een tegenvaller. De daling van het werkloosheidspercentage werd volgens Bender vooral ingegeven door de feestmaand waarin mensen besloten zich niet als werkzoekende in te schrijven. Wel positief was volgens de vermogensbeheerder dat de cijfers over november opwaarts werden herzien.

Koersgrafiek Philips Stijgers en dalers

In de AEX werden 9 fondsen hoger verhandeld tegen 16 fondsen lager. Zwaargewichten Arcelor Mittal (-1,3%) en ING (-1,9%) drukten het sentiment waar Shell (+0,7%) voor tegenwicht zorgde. Ook Philips deed het goed. De elektronicagigant won 3,8 procent nadat JPMorgan het aandeel op Overweight zette van Neutral. Air France-KLM, dat maandag met vervoerscijfers over december komt, noteerde 1,8 procent hoger. Bij de dalers gingen Unibail (-2,2%) en DSM (-2,1%) aan kop.

In de midkap won AMG met 4,3 procent het meeste aan beurswaarde. Mogelijk dat beleggers hier een voorschot nemen op de cijfers van Alcoa. Uitzender USG People had ook een goede dag met een koerswinst van 1,7 procent. Draka herstelde met 1,4 procent enigszins van het grote verlies van donderdag nadat Xinmao zijn bod op de kabelaar introk. Draka presenteerde vanochtend tevens een nieuwe contract van 25 miljoen euro. Bij de dalers ging Imtech aan kop met 2,6 procent in het rood. Mediq verloor 2,4 procent.

Opvallend was ook de winst van Homburg. Nadat bekend werd dat het fonds vastgoed in Duitsland heeft verkocht, steeg het aandeel 12,6 procent in waarde.

Tussenstand Wall Street

De toonaangevende Dow Jones index verloor rond de klok van half zes 0,3 procent op 11.666,93 punten. De S&P leverde 0,4 procent in op 1.268,40 punten en de Nasdaq dook eveneens 0,4 procent in het rood op 2.700,13 punten. Nu het banenrapport is geweest, kijken beleggers uit naar de start van het cijferseizoen. Alcoa luidt dit traditiegetrouw in. Ook aandeelhouders ArcelorMittal kijken met grote interesse naar de ontwikkelingen bij Alcoa.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.