Diagonal put spread Akzo Nobel

Harry Klip - 15 november 2011, 18:12

Onlangs hebben we een DSM hausse optiestrategie uiteengezet. Hierbij gingen we 100 aandelen DSM Long op €36,86 en verkochten we 1 call dec 39 op €0,60. Middels deze strategie zetten wij in op een beperkte (rustige) stijging van het aandeel.

Het nadeel van een dergelijke ‘directional trade’ is dat het aandeel dan niet (te ver) mag dalen. Het is namelijk een hausse-strategie. Om het neerwaarts risico te beperken, zoeken we een ‘hedge’ in de vorm van een (‘diagonal’) putspread in AkzoNobel dat een sectorgenoot is van DSM. (We gaan er daarom vanuit dat ze geen grote afwijking ten opzichter van elkaar tonen, met een (lichte) negatieve bias betreffend AkzoNobel). Dat betekent dat we een put kopen met een langere looptijd en een ‘korte’ put erop schrijven.Dit om het neerwaarts risico af te dekken van DSM. Op deze wijze proberen wij een ‘edge’ te hebben in de markt en meer mogelijkheden te creëren door niet alleen van een koersstijging van DSM afhankelijk te zijn.
 
De dag-chart van AkzoNobel ( zie grafiek) illustreert de downtrend vanaf augustus en het herstel sinds eind september. Rond €40 (rond getal) ligt een duidelijke weerstand: bovendien komt daar ook het 180-daags moving average binnen. Aan de onderkant ligt rond €34 steun, alwaar een aantal Fibonacci-steunniveau’s liggen.

We kopen bij een koers iets onder de 36 een ‘in the money put’, namelijk de AKZ dec ’13 44 put @ €12,- en ‘geven’ de AKZ dec 34 put @ €0,95. Dit is dus een ‘debit’ van €11,05.

Bij deze affaire zitten we derhalve delta’s short: oftewel we speculeren op een (beperkte) koersdaling van Akzo. Ter illustratie (bij benadering): de AKZ dec ’13 44 put heeft een delta -70 terwijl de AKZ dec 34 put een delta heeft van -30. Per saldo zitten we derhalve circa 40 delta’s (70-30) short.

Als het aandeel echter extreem hard naar beneden gaat, kan de delta van de korte put aanzienlijk ‘oplopen’ richting -100. Aangezien de delta van de ‘lange’ put minder hard oploopt, is het dus mogelijk dat we per saldo delta’s long te komen zitten. Het is derhalve belangrijk om de vinger aan de pols te houden voor wat betreft de geschreven positie. We zullen dan ook de positie bijsturen zodra Akzo het support level rond €34 gaat breken. In dat geval kunnen we delta’s (bij)geven. Hetzij door calls te schrijven en/of de geschreven put terug te kopen en door te rollen naar een januari put. 

Veel succes!

www.optieacademy.nl

Nieuws

Wall Street koerst af op lager slot

Stemming Amerikaans Congres over nieuwe zorgstelsel nadert.

38 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Zorgen over aanhoudend mondiale overaanbod duren voort.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: Gemalto fors onderuit na winstwaarschuwing

Franse digitale beveiliger verliest geloofwaardigheid volgens analisten.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak last adempauze in na nieuw jaarrecord

AkzoNobel onder vergrootglas na nieuwe overnamepoging door PPG Industries.

1 uur geleden - Lees verder

Europa beurzen overwegend lager gesloten

Focus richt zich opnieuw op stemming nieuwe zorgwet Verenigde Staten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,70 -0,31% -0,24 77,94