Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ING helpt ons mee!

ING helpt ons mee!
3 apr 2011 om 19:09

Sinds enkele weken heb ik voor mijn relaties een positie in de ING Sprinter Long Tognum. Deze sprinter heb ik door ING laten maken om zo optimaal te kunnen profiteren van een verhoging van het bod van Daimler/Rolls Royce op Tognum AG.

 

Tot nog toe biedt Daimler/RR € 24,- in contanten voor Tognum, maar dat kon wel eens veel te weinig blijken. Op 3 april schreef de Frankfurter Allgemeine (klik hier voor het artikel) in het bezit te zijn van een brief die de ING als grootaandeelhouder (ING bezit 9% van de aandelen Tognum) geschreven heeft aan het bestuur van Tognum.  

In deze brief protesteert ING heftig tegen de geboden prijs. ING acht een prijs van € 30 tot € 32 eerlijk.

<>ING geeft aan dat ze als lange termijn aandeelhouder bij Tognum betrokken is en dat het bod van Daimler opportunistisch is. In 2007 is Tognum naar de beurs gebracht voor € 24,-dezelfde als het bod van Daimler/RR. Het bod reflecteert niet dat Tognum in de afgelopen jaren grote vooruitgang heeft geboekt op het gebied van zuinigere motoren en verlaging van emissie. Daarnaast heeft Tognum haar verkoopnetwerk en productie uitgebreid en haar assortiment verbreedt.

 

Bovendien, zo stelt ING, is een bedrijf zoals Tognum laatcyclisch, wat inhoudt dat Tognum op in later fase zal profiteren van het economische herstel. Op basis van deze gegevens kent ING een waarde toe aan het bedrijf van € 27,- tot € 29,-. Daarnaast kan Daimler/RR grote synergievoordelen behalen, hetgeen het bestuur van Tognum ook erkent. Een deel van deze voordelen moeten volgens ING ook toekomen aan de overige aandeelhouders (Daimler heeft al 28% van Tognum). ING berekent hiervoor € 3,- per aandeel waardoor het bod op € 30,- tot € 32,- moet uitkomen. ING refereert ook aan de overname van Motorenwerke Mannheim die onlangs door Caterpillar werden gekocht. In mijn eerdere blog over dit onderwerp refereerde ik hier ook aan.

 

De brief van ING komt de raad van bestuur van Tognum (de directieleden van Tognum hebben samen 6% van de aandelen) mogelijk goed uit. De RvB heeft al laten weten enthousiast te zijn over een samenwerking met Daimler/RR maar heeft nog geen uitspraak gedaan over de hoogte van het bod. Op 15 april heeft het bedrijf een vergadering van de RvC gepland waarin het bedrijf haar mening over het bod officieel bekend maakt. Het moet raar lopen als ze geen verder verhoging van het bod proberen af te dwingen.

 

Hoe kunt u profiteren?

Mocht het bod inderdaad verhoogd worden naar € 30,- dan stijgt de koers van de sprinter explosief van € 8,19 nu naar € 12,50 of hoger. In het uitzonderlijk geval dat er niet wordt geluisterd naar ING en het bedrijf voor € 2,- wordt verkocht aan Daimler/RR dan daalt de sprinter naar € 6,74. Bepaalt u zelf maar hoe groot die kans is. En, er kan nog gekocht worden…

 

Mercurius Vermogensbeheer en Koen Bender baseren deze blog op publiek beschikbare informatie van betrouwbaar geachte bronnen. Dit vormt geen algemene koopaanbeveling. Beleggers zijn zelf verantwoordelijk hun beslissing. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleent.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.