Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak bouwt winst uit, Philips weegt na winstwaarschuwing

Beursupdate: Damrak bouwt winst uit, Philips weegt na winstwaarschuwing
10 jan 2012 om 11:32

Het Damrak heeft in de loop van de ochtendhandel de winst uitgebouwd, gesteund door een fors hoger slot in Shanghai en een positieve respons op de kwartaalrapportage van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa. Philips gaat onderuit na een winstwaarschuwing en op de obligatiemarkt zakt de Spaanse en Italiaanse rente wat na de koersdruk van de afgelopen dagen.

 

De AEX stijgt na twee sessies vlak te zijn gesloten 1,1 procent naar 315,23 punten. Vanwege Philips loopt Amsterdam achter op de winsten van 1,8 procent in Parijs, 2,0 procent in Frankfurt en 2,6 procent in Milaan. De euro/dollar schommelt tussen de 1,274 en 1,281.

 

Philips (-5,5%) zag in het vierde kwartaal de EBITA als percentage van de omzet dalen van 11,4 naar 8-9 procent vanwege zwakte in Europa, wat vooral de divisies Healthcare en Consumer Lighting trof. Dat was lager dan de verwachtingen van analisten bij SNS Securities, die waren uitgegaan van een EBITA-marge van 11 procent.

 

“Het is een drama. Als je terugkijkt voor 2011 hebben ze drie keer een winstwaarschuwing gegeven. Meneer Van Houten maakt daar geen vrienden mee,” zegt Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer. Philips gaf voorafgaand aan de eerste en tweede kwartaalcijfers ook al winstwaarschuwingen, toen vanwege problemen bij Lighting, Consumer Lifestyle en met name de inmiddels afgestoten TV-poot.

 

Op de obligatiemarkt daalt de Italiaanse 10-jaars rente van 7,17 naar 7,12 procent. Marktgeruchten spreken van steunaankopen door de ECB. Ook Spaanse staatsleningen herstellen licht. Beleggers verkopen daarentegen Duitse staatsobligaties.

 

In de ontwikkelingen voorbeurs sloot de Shanghai Composite sloot 2,7 procent hoger nadat beleggers zwakkere Chinese export- en importcijfers uitlegden als mogelijke aanleiding voor economische stimuleringsmaatregelen door Beijing. In de handel voorbeurs stijgt Alcoa 1,9 procent nadat het bedrijf in het vierde kwartaal het eerste verlies in meer dan twee jaar tijd leed vanwege lagere aluminiumprijzen, zwakte in Europa en herstructureringskosten. Beleggers reageren echter positief op de outlook, een verwachte groei van de mondiale vraag naar aluminium van 7 procent in 2012.

 

Beleggers kijken vandaag tegen een lichte beursagenda aan. Een topontmoeting tussen bondskanselier Angela Merkel en IMF-voorzitter Christine Lagarde in Berlijn kan nog voor market-moving headlines zorgen.

 

Stijgers en dalers

22 van de 25 hoofdfondsen noteren hoger. TomTom (+4,6%) is een trek nadat de navigatiespecialist een contract met Samsung voor de levering van kaarten, navigatie en gerelateerde content voor de Wave 3 smartphone bekendmaakte. ING koerst 4,4 procent hoger en Aperam stijgt 3,6 procent. TNT Express geeft 1,2 procent prijs. Op de AMX liggen met name SNS Reaal (+4,1%) en BAM (+3,0%) er goed bij.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.