Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Flink hogere koersen op rustige dag

Flink hogere koersen op rustige dag
10 jan 2012 om 17:55

De AEX heeft de winst van maandag verder uitgebreid zonder directe aanleiding. Juist in het uitblijven van nieuws ziet Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer aanleiding voor een hogere beurs. Sinds eind november zit de AEX in een opwaartse beweging. Meevallende berichten over de Amerikaanse economie en het wegebben van de angst voor een val van de euro dragen deze beweging.

Michael Jabroer van Mijnbroker ziet voor woensdag een continuering van de stijging, als Wall Street vanavond de winsten uitbouwt en Azië hier morgen goed op reageert. Een aanval door de AEX op de weerstand van 318 punten sluit Jabroer dan niet uit. Verschillende fondsen hebben inmiddels een koopsignaal gegenereerd (TomTom) of werken hier naar toe (ING), meent Jabroer.

De AEX sloot dinsdag op 315,50 punten, een dagwinst van 1,2 procent. De AMX dikte 1,4 procent aan op 479,06 punten.

Stijgers en dalers

In de AEX werden 22 fondsen hoger verhandeld tegen 3 fondsen lager. De koersuitslagen waren dinsdag aanzienlijk. Zo wonnen financials flink, maar moest Philips stevig inleveren nadat opnieuw een winstwaarschuwing uit Eindhoven kwam. Met een koersverlies van bijna 5 procent drukte Philips de winst van de AEX, voegt Nijkamp toe. De beurzen in buurlanden doen het daardoor een stapje beter. De winsten voor Aegon (+7,4%), ING (+5,4%) en SNS Reaal (+5,0%) wijst Nijkamp toe aan het terugkerende vertrouwen onder banken. Ook TomTom profiteerde flink (+4,7%) nadat een nieuw contract met Samsung werd aangekondigd. Enige details ontbraken echter in het persbericht van de navigatiespecialist.

In de midkap een opvallend verlies voor Unit4. De automatiseerder leverde maar liefst 2,8 procent in. Verder noteerden vrijwel alle fondsen hoger. De hoogste winsten kwamen, buiten SNS Reaal, voor rekening van ASMi (+3,7%) en USG People (+3,4%).

Onder de smallcaps waren het Kendrion (+3,5%) en Wessanen (+3,4%), maar vooral Qurius (+6,7%) die het goed deden.

Derde winstwaarschuwing Philips

Philips heeft vanwege de tegenvallende omzetgroei bij divisies Healthcare en Consumer Lighting de derde winstwaarschuwing voor 2011 afgegeven. De grootste lampenproducent ter wereld schreef de tegenvallende cijfers voor het vierde kwartaal toe aan de zwakke economie in Europa, dat kampt met de impact van de eurozone crisis. Desalniettemin handhaafde het concern de strategische doelstellingen, iets dat werd benadrukt door analisten.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers sprak van een “slechte” maar “niet dramatische” winstwaarschuwing. Versteeg, die Philips op Buy heeft staan, benadrukt dat al bekend was dat Philips worstelt in Europa. SNS Securities liet al weten het koersdoel en de winsttaxaties voor het fonds aan te zullen passen. Het Houden advies komt evenwel niet in gevaar.

Tussenstand Wall Street

Omstreeks de klok van half zes wint de Dow Jones Index 0,8 procent op 12.484,61 punten. Ook de S&P en de Nasdaq handelen hoger. Beide indexen noteren op een plus van nipt meer dan een procent. Ondanks een verlies worden de cijfers van Alcoa, maandag nabeurs gepubliceerd, goed ontvangen. Later deze week staan meer grote fondsen geagendeerd.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.