Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Philips geeft derde winstwaarschuwing voor 2011 vanwege tegenwind in Europa

Philips geeft derde winstwaarschuwing voor 2011 vanwege tegenwind in Europa
10 jan 2012 om 13:43

Philips heeft vanwege de tegenvallende omzetgroei bij divisies Healthcare en Consumer Lighting de derde winstwaarschuwing voor 2011 afgegeven. De grootste lampenproducent ter wereld schreef de tegenvallende cijfers voor het vierde kwartaal toe aan de zwakke economie in Europa, dat kampt met de impact van de eurozone crisis. Desalniettemin handhaafde het concern de strategische doelstellingen, iets dat werd benadrukt door analisten.

 

“Onze verwachte vierde kwartaalcijfers zijn getroffen door de zwakheid in Europa, die onze Healthcare en Consumer Lighting activiteiten hebben geraakt,” zei Frans van Houten, sinds april 2011 CEO, in een commentaar.

 

Philips rekent voor het vierde kwartaal op een aangepaste EBITA op groepsniveau van 500 miljoen euro. De marge zakt vergeleken met het vierde kwartaal van 2010 van 11,4 naar 7-8 procent. Dat was lager dan de verwachtingen van analisten bij SNS Securities, die waren uitgegaan van een EBITA-marge van 11 procent. Vanwege de winstwaarschuwing gaan de analisten hun koersdoel en winsttaxaties verlagen, maar blijft het Hold advies staan.

 

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers sprak van een “slecht” maar “niet dramatische” winstwaarschuwing. Versteeg, die Philips op Buy heeft staan, benadrukt dat al bekend was dat Philips worstelt in Europa. Versteet stelt dat beleggers houvast hebben in het handhaven van de doelstellingen, waaronder een EBITA-marge van 10-12 procent in 2013 dankzij het kostenbesparingsprogramma.

 

Philips is het eerste AEX-fonds dat dit jaar met een winstwaarschuwing is gekomen. Vanwege de eurozone crisis belandt volgens economen van ING de eurozone volgend jaar in een recessie met krimp van 0,4 procent na groei van 1,5 procent in 2011.

 

Divisies

Bij Healthcare rekent Philips voor het vierde kwartaal op laag enkelcijferige omzetgroei. Sterke groei in de VS wordt deels teniet gedaan door krimp in Europa en vertraging bij de aflevering van orders. Investeringen en eenmalige posten drukten het resultaat. Volgens Philips kampt met name Consumer Lighting met ophopende voorraden als gevolg van de slechte economie, wat tot lagere omzetgroei en lasten voor het afbouwen van de voorraden leidt.

 

Van Houten en winstwaarschuwingen

Voorafgaand aan de cijfers over het tweede kwartaal van 2011 gaf Philips een winstwaarschuwing af vanwege tegenvallers bij Lighting en Consumer Lifestyle. Ook toen wees het concern de economie in Europa als boosdoener aan. Eind maart maakte Philips een winstwaarschuwing bekend vanwege problemen bij de inmiddels afgestoten TV-activiteiten.

 

Van Houten lijkt inmiddels te grossieren in winstwaarschuwingen, zei Versteeg. De topman valt echter weinig te verwijten omdat hij achter de knoppen kwam toen de problemen reeds aanwezig waren, stelt de analist. Versteeg meent dat Van Houten een stap in de goede richting heeft gezet met het afstoten van de TV-activiteiten, want met deze divisie had het plaatje er nog veel “beroerder” uitgezien.

 

Op het Damrak heeft Philips een groot deel van de verliezen ingelopen en noteert 3,9 procent lager. De AEX bouwt de winst verder uit en stijgt 1,4 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.