Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB maakt pas op de plaats bij rentebesluit

ECB maakt pas op de plaats bij rentebesluit
11 jan 2012 om 17:24

De ECB handhaaft morgenmiddag naar verwachting de rente en kondigt waarschijnlijk geen nieuwe crisismaatregelen aan. Doordat de centrale bank een pas op de plaats maakt en de impact van de laatste monetaire verruiming onder de loep neemt, ligt de focus vooral op het commentaar van president Mario Draghi over andere het recordgebruik van de depositofaciliteit en de steunaankopen van staatsobligaties.

 

47 van de 53 door Bloomberg geraadpleegde economen verwachten dat de rente blijft staan op 1 procent. ECB-president Mario Draghi verlaagde tijdens zijn eerste twee rentebesluiten de rente in twee stappen met 25 basispunten elk. Zes economen denken dat Draghi de rente voor de derde keer op rij gaat verlagen.

 

“Op dit moment denken wij niet dat het macro-economische plaatje verdere renteverlagingen rechtvaardigen,” schrijft econoom Carsten Brzeski van ING in een note. Volgens Brzeski is de toestand van de economie nog steeds in lijn met de ECB-ramingen uit december en zijn er zelfs wat indicatoren die wijzen op een einde van de conjunctuurverzwakking. Daarnaast kunnen de zwakkere euro en de hogere olieprijzen er voor zorgen dat de inflatie langer dan verwacht boven de doelstelling van 2 procent blijft, aldus de econoom.

 

In december verlaagde Draghi de groeiverwachtingen voor de eurozone en noemde de ECB-president de economisch outlook “hoogst onzeker met substantiële neerwaartse risico’s” met mogelijk negatieve groei in 2012. De ECB-president schreef de zwakke conjunctuur toe aan de negatieve impact van de schuldencrisis op het economische sentiment, het lagere groeitempo van de mondiale effectieve vraag en moeilijkere kredietomstandigheden.

 

Draghi heeft een kredietcrisis proberen te voorkomen door middel van soepelere eisen voor het onderpand voor ECB-leningen, een lager limiet voor kasreserves en het aanbieden van extreem lange leningen aan banken.

 

Die laatste maatregel lijkt echter niet het gewenste effect te sorteren, blijkt uit data van de centrale bank. Sinds de veiling van 489 miljard euro aan goedkope 3-jaars leningen op 21 december is het gebruik van de ECB’s depositofaciliteit gestegen van meer dan 200 miljard euro naar tegen de 500 miljard euro. Dat is een extreem hoog niveau dat wijst op gebrek aan vertrouwen tussen banken onderling.

 

De ECB had als expliciete doelstelling dat banken met de extreem lange leningen de kredietverstrekking aan bedrijven en huishoudens op peil houden. Naar verluidt was de impliciete doelstelling dat banken met het goedkope geld hoger renderende staatsobligaties van zwakke eurolanden gaan kopen. Met de eerste obligatieveilingen in 2012 van Spanje en Italië op donderdag en vrijdag moet blijken of banken die zogenoemde carry trade gaan doen. Analisten hebben echter gezegd dat banken het geld vooral zelf zullen gebruiken voor het aflossen van de honderden miljarden euro’s aan eigen schulden in het eerste kwartaal.

 

In februari vindt een tweede veiling van 3-jaars leningen plaats. Draghi zal morgen ook rapporteren over de maandelijkse kredietgroei in de eurozone.

 

Staatsobligaties

Zoals gebruikelijk is bij elke persconferentie, zullen journalisten morgen weer vragen gaan stellen over de steunaankopen van staatsobligaties. Sinds de hervatting van het zogenoemde Securities Markets Programme heeft de ECB voor meer dan 140 miljard euro aan met name Spaanse en Italiaanse staatsobligaties gekocht. Gemiddeld komt dat neer op 6,4 miljard euro per week. Sinds december ligt het tempo van steunaankopen echter ruim beneden het gemiddelde en schommelt de Italiaanse 10-jaars rente rond het kritieke niveau van 7 procent.

 

Draghi heeft steeds gezegd dat de steunaankopen tijdelijk van aard zijn en beperkt van omvang. Volgens de ECB-president is het ingrijpen in de obligatiemarkt bedoeld om het om het monetaire beleid correct over te brengen. Optreden als lender of last resort voor overheden, geopperd door economen zoals Paul Krugman van Princeton en Paul de Grauwe van de Universiteit van Leuven, is door Draghi steeds van de hand gewezen als in strijd met het ECB-mandaat.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.