Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit lager op uitspraken Draghi

AEX sluit lager op uitspraken Draghi
12 jan 2012 om 17:58

De AEX is donderdag lager gesloten nadat ECB-president Draghi zei dat de economische outlook van de eurozone hoogst onzeker blijft met substantiële neerwaarts risico’s. Daarnaast kregen beleggers tegenvallend Amerikaans macro-nieuws voor de kiezen. In de ochtendhandel reageerde de markt nog opgelucht op de met succes afgeronde Spaanse en Italiaanse veilingen.

 

De AEX sluit de dag af met een verlies van 0,4 procent op 310,30 punten. De DAX wint 0,3 procent, terwijl de CAC40 0,2 procent lager koerst.

 

Ed Manie van Keijser Capital stelt dat de AEX in eerste instantie lager werd gedreven door de uitspraken van Draghi over de economische outlook van de eurozone. “Verder droeg ook de forse stijging van wekelijkse steunaanvragen bij aan het dagverlies”, aldus Manie. Hij merkt verder op dat Royal Dutch Shell de index lager zet. “Zonder dat aandeel zou de Amsterdamse index de handelsdag hoger hebben afgesloten”, aldus de vermogensbeheerder.

 

Toespraak Draghi

ECB-president Mario Draghi heeft zich tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit iets minder somber over de economie van de eurozone uitgelaten. Volgens Draghi laat de conjunctuur van de eurozone “voorzichtige tekenen van stabilisatie” zien, maar blijft de economische outlook desalniettemin hoogst onzeker met substantiële neerwaarts risico’s.

 

Conform de verwachting hield de ECB eerder vanmiddag de rente staan op 1 procent nadat bij de vorige twee rentebesluiten de rente in twee stappen van 25 basispunten elk werd verlaagd. Het rentebesluit was unaniem genomen.

 

Veilingen Spanje Italië

Italië zag de rente halveren bij een veiling van schatkistpapier. Spanje betaalde eveneens aanzienlijk minder om te lenen. Italië haalde succesvol 12 miljard euro uit de markt, waar Spanje 10 miljard euro binnenhaalde.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX staan 19 stijgende componenten tegenover 6 dalende. Air France KLM (+7,5%) voert de lijst met stijgers aan in aanloop naar de bekendmaking van de omvang van het kostenbesparingsprogramma. ING wint 3,7 procent. Voorbeurs bleek dat de onzekere economische vooruitzichten en de turbulente financiële markten maken dat ING haar desinvesteringsplannen voor de verzekeringstak en investment management in Europa en Azië herziet. Lemer Salah van SNS Securities noemt de herziening van de plannen begrijpelijk, gezien de onzekere economische situatie in Europa. Financial Aegon stijgt 1,0 procent na succesvolle Spaanse en Italiaanse veiling. Grondstof gerelateerde aandelen zijn ook in trek bij beleggers na het verbeterde sentiment rondom de sector na een goede prognose van Alcoa begin deze week. Aperam, gesteund door een koopadvies van Deutsche Bank, plust 4,5 procent en ArcelorMittal schrijft 1,7 procent bij.

 

Ahold (–3,8%) draagt vandaag de rode lantaarn na teleurstellende resultaten van de Belgische branchegenoot Delhaize in Amerika. Net als woensdag koersen opnieuw zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever fors lager. Royal Dutch Shell wordt 3,0 procent goedkoper na negatieve uitlatingen van het Amerikaanse Chevron over de vooruitzichten van de markt waarop het opereert. Unilever (–0,6%) werd door Deutsche Bank van de kooplijst gehaald. Reed Elsevier levert eveneens 0,6 procent in na een adviesverlaging door Citigroup.

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteert halverwege de Amerikaanse handel lager. De Dow Jones-index daalt 0,2 procent, net als de breder samengestelde S&P 500. Techbeurs Nasdaq noteert vlak.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.