Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Air France-KLM kondigt ingrijpende maatregelen aan

Air France-KLM kondigt ingrijpende maatregelen aan
12 jan 2012 om 18:32

Air France-KLM neemt per direct maatregelen om de winstgevendheid van de groep te herstellen. Als verrassing komt het nieuws niet. Al langere tijd verkeert de onderneming in zwaar weer en medio december werd er in een Franse krant al bericht over mogelijke reorganisatiemaatregelen die zouden worden genomen. In totaal wil de luchtvaartmaatschappij in de komende drie jaar haar schuld met 2 miljard euro terugbrengen. Het management van Air France-KLM spreekt van "ambitieuze, maar realistische" doelen.

 

Onder meer de investeringsplannen van Air France-KLM gaan op de schop en ook het personeel moet offers brengen. Vooral de passagierstak zal op korte termijn de gevolgen van de maatregelen ondervinden. Voor 2011 schat Air France-KLM een verlies van 700 miljoen euro op het vliegverkeer op middellange afstand. Binnen drie jaar moet de Frans-Nederlandse onderneming weer break-even draaien.
 

Binnen een periode van drie jaar zal de capaciteit van de luchtvaartmaatschappij met slechts licht meer dan 5 procent op cumulatieve basis groeien.Waar Air France-KLM over de periode 2009-2011 nog 6 miljard euro investeerde, komen de investeringen voor de komende drie jaar onder de 5 miljard euro uit. Dit heeft gevolgen voor onder meer het bestellen van nieuwe vliegtuigen en het lichten van reeds vastgelegde opties.

De schuldpositie van Air France-KLM moet ultimo 2014 zijn teruggebracht tot 4,5 miljard euro. Dit is een verlaging van de schuld met 2 miljard euro. Dit bedrag wil Air France-KLM realiseren door een combinatie van "directe actie en een transformatie plan".

Per direct gaat Air France-KLM voor 1 miljard euro aan kostenmaatregelen treffen. Als gevolg hiervan worden salarissen voor dit jaar en volgend jaar bevroren bij Air France en krijgen werknemers bij KLM te maken met loonmatigingen. Ook zal de vacaturestop, zoals afgekondigd in september vorig jaar, van kracht blijven. Tot slot bekijkt Air France-KLM de mogelijkheden om overhead en andere kostenposten terug te brengen.

Naast de directe maatregelen, die 1 miljard euro aan besparingen moet opleveren, wil Air France-KLM een transformatieplan lanceren dat ook nog eens in de komende drie jaar 1 miljard euro oplevert. De invulling van dit plan volgt op een later moment.

Air France_KLM streeft naar een betere bezettingsgraad van de vliegtuigen en andere assets. Daarbij moet de productiviteit van het totale personeelsbestand omhoog. Ook zal de luchtvaartmaatschappij opnieuw haar activiteiten beoordelen wat eventueel kan leiden tot het uitbesteden van meer taken.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.