Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Amsterdam op de handrem

Beursupdate: Amsterdam op de handrem
12 jan 2012 om 10:40

De AEX beweegt zich na een klein openingsverlies zijwaarts op weg naar een Spaanse veiling, het rentebesluit van de ECB en Amerikaanse macrocijfers. De AEX daalt in de ochtendhandel 0,1 procent tot 311,52 punten. Andere Europese beurzen noteren daarentegen licht hoger.

 

“Amsterdam staat op de handrem”, zo zegt Ed Manie van Keijser Capital over de AEX-index vanochtend. Volgens Manie zijn drie agendapunten de belangrijkste. “Spaanse veiling, rentebesluit ECB en de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Voor Spaanse veiling voorziet de vermogensbeheerder geen problemen. De ECB wordt vandaag volgens Manie een “non-event” en het Amerikaanse macro-nieuws zorgt eveneens voor weinig spektakel – mits deze niet fors afwijkt van de verwachtingen –.

 

In aanloop naar de Spaanse veiling staatsobligaties noteert het rendement op Spaanse 10-jarige staatsobligaties op 5,24 procent, terwijl het opende op 5,32 procent.

 

De ECB handhaaft vanmiddag naar verluidt de rente en kondigt waarschijnlijk geen nieuwe crisismaatregelen aan. Doordat de centrale bank een pas op de plaats maakt en de impact van de laatste monetaire verruiming onder de loep neemt, ligt de focus vooral op het commentaar van president Mario Draghi over onder andere het recordgebruik van de depositofaciliteit en de steunaankopen van staatsobligaties. 47 van de 53 door Bloomberg geraadpleegde economen verwachten dat de rente blijft staan op 1 procent.

 

Naast een Spaanse veiling en het rentebesluit van de ECB staan er ook nog macrocijfers uit Amerika op de agenda. Zo worden onder meer de wekelijkse steunaanvragen, de detailhandelsverkopen en de bedrijfsvoorraden bekend gemaakt.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX staan 19 stijgende componenten tegenover 6 dalende. ING (+3,5%) voert de lijst met stijgers aan. Voorbeurs bleek dat de onzekere economische vooruitzichten en de turbulente financiële markten maken dat ING haar desinvesteringsplannen voor de verzekeringstak en investment management in Europa en Azië herziet. Lemer Salah van SNS Securities noemt de herziening van de plannen begrijpelijk, gezien de onzekere economische situatie in Europa. Financial Aegon wint 1,9 procent. Andere stijgers zijn onder meer Aperam (+3,1%) en PostNL (+2,6%).

 

Ahold (-3,3%) draagt vandaag de rode lantaarn na teleurstellende resultaten van de Belgische branchegenoot Delhaize in Amerika. Zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever drukken de AEX in de rode cijfers. Respectievelijk verliezen de aandelen 1,5 en 1,0 procent. Reed Elsevier levert eveneens 1,0 procent in na een adviesverlaging door Citigroup.

 

Verwachtingen

– Industriële productie eurozone november maandbasis -0,3% (Bloomberg) vorig -0,1%
– ECB rente (main refinance rate) 1,00% (Bloomberg) vorig 1,00%
– Detailhandelsverkopen VS december maandbasis 0,3% (Bloomberg) vorig 0,2%
– Detailhandelsverkopen december exc. auto’s 0,3% (Bloomberg) vorig 0,2%
– Bedrijfsvoorraden VS november 0,4% (Bloomberg) vorig 0,8%

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.