Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fugro voldoet aan verwachtingspatroon 2011

Fugro voldoet aan verwachtingspatroon 2011
12 jan 2012 om 19:12

Fugro heeft een goed 2011 achter de rug. Dit blijkt donderdag uit de nieuwjaarstoespraak van het bedrijf. Ondanks een turbulent jaar verwacht Fugro de verwachtingen voor 2011 te hebben waargemaakt. Dit betekent een omzet van circa 2,5 miljard euro en een nettowinst van 260 miljoen euro. Bovenop deze winst komt nog eens 6 miljoen euro uit de waardering van de deelneming in EMGS. De omzetgroei is zowel autonoom als door overnames gedragen. Afgelopen jaar nam Fugro voor circa 245 miljoen euro aan activiteiten over.

De omzetgroei van 10 procent is volgens Fugro vooral te danken aan de divisies Survey en Geoscience. Bij Geotechniek zal de omzet in 2011 vrijwel gelijk zijn aan over 2010. Het verlies van omzet in de "oude economieën" werd gecompenseerd door groei in de opkomende regio’s als Brazilië, China en West Australië. De vraag naar energie uit China en India houdt de vraag op peil.

Fugro ziet over 2011 een belangrijk verschil met 2008, toen de prijs van olie terugzakte tot 30 a 40 dollar per vat. Afgelopen jaar bleef de olieprijs "vrij stabiel" rond de 90 a 100 dollar per vat, waardoor investeringen door de olie- en gasindustrie "behoorlijk" toenamen. Ook voor komend jaar rekent Fugro op een relatief stabiele olieprijs van 100 dollar per vat. Investeringen door de olie- en gasindustrie worden geschat op 600 miljard euro.

Financieel solide

In 2011 rondde Fugro met succes een ‘private placement’ van ruim 900 miljoen dollar af en daarnaast verlengde de bodemonderzoeker zijn bankfaciliteiten van circa 775 miljoen euro met vijf jaar. Hiermee is de financiële soliditeit van het bedrijf op lange termijn veilig gesteld.

Outlook

Ook 2012 zal zich kenmerken door de "nodige" onzekerheden waardoor kostenbeheersing en efficiënte uitvoering van projecten een belangrijk aandachtspunt blijven voor Fugro. De vooruitzichten zijn evenwel positief.

Door recent uitgegeven permits voor exploratie in de Golf van Mexico en toenemende activiteit in de Noordzee ziet Fugro ruimte voor een betere bezettingsgraad en op termijn mogelijk betere prijzen in dit segment.

Bij een stabiele olieprijs van 100 dollar komen voldoende nieuwe investeringen los bij de olie- en gasindustrie waarvan Fugro denkt te kunnen profiteren. Ook zal de groei van afgelopen jaar in de mijnbouw doorzetten, meent Fugro. Wel blijft deze markt gevoelig voor een mogelijke stagnatie van de economische groei.

De situatie bij infrastructuur zal voor een belangrijk deel afhangen van de ontwikkelingen bij overheden. Zijn zij bereid te investeren in werkgelegenheid of blijven bezuinigingen de boventoon voeren.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.