Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak lager na downgrades Standard & Poor’s, verlies beperkt door eindsprint

Damrak lager na downgrades Standard & Poor’s, verlies beperkt door eindsprint
13 jan 2012 om 18:09

Het Damrak is vanmiddag lager gesloten nadat Italië niet wist te overtuigen bij een obligatieveiling en JPMorgan Chase tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte. Vanwege nieuws over een downgrade van een groep eurolanden zakte de AEX door een belangrijke steun heen, maar door een eindsprint bleef het verlies beperkt.

 

De AEX daalde 0,3 procent naar 309,28 punten, waarmee de index voor de week minder dan een procent verloor. Het doorbreken van de steun rond 309 punten en de intraday low van 305,55 punten werden aan het einde van de sessie bereikt na het downgrade nieuws.

 

“De uptrend is gebroken, maar dat wil niet zeggen er een downtrend komt. Je kan heel goed een stap op zij zetten,” zegt Barry van der Laan, hoofd IG Markets Nederland. “De markt zegt eindelijk: we kijken volgende week wel verder en [de markt] neemt eigenlijk geen positie in.”

 

Volgens de laatste berichtgeving verliezen Oostenrijk en Frankrijk hun AAA-rating bij kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, wat mogelijk ook ten koste gaat van de AAA-rating van het Europese noodfonds EFSF. Duitsland, Finland en Nederland behouden daarentegen mogelijk de AAA-rating, terwijl van tien andere eurolanden die in december onder herzieningen waren genomen een onbekend aantal moet rekenen op een downgrade.

 

In de rest van Europa liepen de verliezen uiteen van 0,1 procent voor Parijs tot 1,2 procent voor Milaan. De euro/dollar stond de hele dag onder druk en kelderde van 1,288 naar 1,262 – de laagste stand sinds september 2010 – om vervolgens te herstellen naar 1,268.

 

Op de obligatiemarkt sloten onder andere Franse, Spaanse, Italiaanse en Oostenrijkse staatsobligaties lager, terwijl Duitse en Nederlandse staatsobligaties juist hoger sloten. De Italiaanse 10-jaars rente steeg daarbij van een intraday low van 6,46 naar 6,66 procent, ondanks marktgeruchten over ECB-steunaankopen.

 

In de ochtend wist Italië na de sterke Spaanse obligatieveiling van donderdag niet aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen. Italië haalde bij lager dan verwachte vraag 4,5 miljard euro uit de kapitaalmarkt, waarbij het rendement op 3 miljard euro aan 3-jaars obligaties zakte van 5,62 naar 4,83 procent. Spanje wist gisteren twee keer zo veel als gepland uit de obligatiemarkt te halen bij een fors lagere effectieve rente.

 

Met name op Wall Street wogen de tegenvallende winst- en omzetcijfers over het vierde kwartaal van JPMorgan Chase. De omzet slonk met 17 procent vanwege lagere commissie opbrengsten bij onder andere het zakenbankieren, hypotheekaciviteiten en lagere opbrengsten bij effectenzaken. De 23 procent lagere nettowinst van 3,7 miljard dollar bestond voor 20 procent uit het vrijgeven van reserveringen.

 

Stijgers en dalers

15 van de 25 hoofdfondsen sloten lager, waarbj Fugro (-2,8%), Aegon (-2,3%) en ING (-2,1%) de verliezers leidden. ING meldde voorbeurs dat het meer de tijd neemt om de staatssteun afbetaalt. Daarnaast verlaagde de bank de doelstellingen voor het rendement op het eigen vermogen vanwege strengere kapitaaleisen. TomTom (+5,2%) was ook vandaag weer uitblinker op de AEX nadat het bedrijf eerder deze week een Buy advies kreeg van SNS Securities. Op de AMX waren de sterkste uitslagen voor Heijmans (+3,6%) en Ten Cate (-3,6%).

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street heeft aan het begin van de middaghandel de intraday lows achter zich gelaten. De S&P 500, Dow Jones en Nasdaq verliezen rond de 0,8 procent. Bluechip JPMorgan Chase daalt 3,3 procent.
 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.