Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: stemming Damrak goed ondanks downgrade S&P

Beursupdate: stemming Damrak goed ondanks downgrade S&P
16 jan 2012 om 11:08

De AEX-index noteert maandagochtend in dunne handel hoger, waarbij de ratingverlaging van Europese landen door Standard & Poor’s (S&P) goed door de markt wordt opgevangen. De AEX index stijgt van een 0,3 procent lager opening naar een kleine winst van 0,2 procent en noteert op 309,47 punten. Voor vanmiddag zijn de verwachtingen laag nu Wall Street de deuren gesloten houdt in verband met de viering van Martin Luther King Day.

 

Michael Jabroer van Mijnbroker blijft vertrouwen houden. Technisch laat het plaatje volgens Jabroer nog altijd een stijgende lijn zien. Wel waarschuwt Jabroer dat de handel gepaard gaat met "behoorlijke" fluctuaties. Nadat in de afgelopen twee weken ruim de helft van de Amsterdamse hoofdfondsen hogere toppen heeft weten te realiseren, wordt de komende week de veerkracht van de beurs op de proef gesteld, besluit Jabroer.

 

Downgrade S&P

Standard & Poor’s verlaagde de rating van Frankrijk, Italië en 7 andere Europese landen. Nederland en Duitsland behielden hun AAA-rating. De kredietwaardigheid voor Italië, Spanje, Portugal en Cyprus werd met 2 treden neerwaarts bijgesteld. Voor Portugal resulteert dit in een BBB-rating ofwel junkstatus. De rating voor Frankrijk, Oostenrijk, Malta, Slowakije en Slovenië werd met één trede verlaagd. Naast Nederland en Duitsland, zijn Finland en Luxemburg de enige Europese landen met een AAA-status.

 

De Amerikaanse kredietbeoordelaar gaf als verklaring voor de downgrade dat de recent genomen maatregelen van politici hoogstwaarschijnlijk onvoldoende zijn om de schuldencrisis op te kunnen lossen. Als gevolg van de afwaarderingen komt ook de kredietwaardigheid van het Europese noodfonds EFSF in het geding.

 

Het rendement op 10-jarige Portugese staatsobligaties stijgt vandaag fors van 12,58 naar 13,01 procent, terwijl het rendement op Italiaanse staatsobligaties daarentegen daalt van 6,86 naar 6,62 procent. Rendementen op Spaans en Frans staatsleningen laten minder sterker bewegingen zien.

 

Ed Manie van Keijser Capital stelt dat de verlaging van de kredietwaardigheid van Europese landen al in de koers was verwerkt. “Het technische faillissement is al genomen”, aldus Manie. De vermogensbeheerder stelt dat geruchten de ronde doen dat de ECB Italiaans papier opkoopt, wat de daling van het rendement zou verklaren. Manie verwacht vandaag een rustig verloop op de mondiale beurzen bij lage volumes.

 

Banken stallen record bedrag bij ECB

Het gebruik van de ECB’s depositofaciliteit was ook afgelopen nacht weer flink in trek bij de banken. Zij parkeerden afgelopen nacht 493,3 miljard euro bij de centrale bank. Al geruime tijd parkeren banken richting de 500 miljard euro bij de ECB, terwijl een niveau van meer dan 100 miljard euro al wijst op stress in de markt voor interbancaire leningen. Een teken dat banken elkaar nog steeds niet vertrouwen.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX staan 12 dalende componenten tegenover 13 stijgende. De sterkste stijger is Aegon (+2,6%) na een adviesverhoging door Deutsche Bank van Houden naar Kopen en een herhaald koopadvies door Theodoor Gilissen. PostNL en TNT Express behoren tot de sterkste stijgers met respectievelijk 2,0 en 0,8 procent. ASML dikt 1,4 procent aan. De onderneming trapt aanstaande woensdag -traditiegetrouw- het Nederlandse cijferseizoen af.

 

TomTom draagt vandaag de rode lantaarn met een verlies van 1,1 procent. Wolters Kluwer wordt 1,0 procent goedkoper, net als AkzoNobel. In tegenstelling tot financial Aegon, daalt ING 0,7 procent.

 

In de Midkap valt Unit4 (-3,4%) in negatieve zin op nadat het bedrijf vervroegd inzicht gaf in haar cijfers over het laatste kwartaal van 2011 als gevolg van de toenemende onzekerheid. De omzet steeg in het vierde kwartaal, maar de outlook voor het afgelopen jaar werd wel naar beneden bijgesteld. Vooral in Amerika, Azië, Zweden, Benelux en Noorwegen presteerde de onderneming goed. De resultaten in Spanje waren beneden verwachting en maatregelen om de winstgevendheid te herstellen zijn inmiddels genomen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.