Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Goede start nieuwe handelsweek AEX

Goede start nieuwe handelsweek AEX
16 jan 2012 om 17:57

De Amsterdamse beurs is maandag met een mooie koerswinst gesloten. De AEX dikte 1,3 procent aan op 313,23 punten. Ook elders in Europa sloten de beurzen hoger. De handel was maandag aan de rustige kant doordat Wall Street de deuren gesloten hield in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Michael Jabroer van Mijnbroker is goed te spreken over de handel maandag, hoewel deze gepaard ging met relatief lage volumes. "Het slechte nieuws van vrijdag werd, zelfs zonder steun van Amerika, goed geabsorbeerd." De uptrend is volgens Jabroer hervat en de slotstand is bijna de hoogste stand van de dag. Voor dinsdag verwacht Jabroer dat Amerika het stokje overneemt van Europa en er wederom groen op de borden komt.

Frankrijk moest maandag de geldmarkt op nadat Standard & Poor’s vrijdag nog een downgrade gaf aan de kredietwaardigheid. Frankrijk haalde 8,6 miljard euro op, wat een positieve reactie te weeg bracht op de rente op tienjaarspapier. Jos Renssen van Keijser Capital kijkt echter vooral uit naar donderdag, als Frankrijk opnieuw een veiling heeft maar dan met langlopend leningen. "Vermoedelijk weten we dan pas waar we staan", aldus de hoofd vastrentende waarden.

Stijgers en dalers

In de AEX werden maandag 21 fondsen hoger verhandeld tegen slechts 4 fondsen lager. Grootste stijgers waren PostNL en TNT Express met respectievelijk 8,4 en 5,5 procent. De markt blijft geloven in actie bij TNT Express nadat aandeelhouder Jana recent de knuppel in het hoenderhok gooide.

Aegon deed het ook goed (+5,1%) nadat een analist van Theodoor Gilissen zich positief uitliet over het fonds en Deutsche Bank een koopadvies afgaf voor het fonds. Air France-KLM dikte 3,2 procent aan nadat vorige week ingrijpende maatregelen werden aangekondigd om het bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen.

Grootste daler was AkzoNobel met een verlies van 2,0 procent. ABN AMRO zette het aandeel op Verkopen nadat de koers van het aandeel in de afgelopen maanden flink opliep. Analisten van de bank menen dat hoge grondstofkosten en afschrijvingen op het overgenomen ICI het resultaat van de onderneming drukken.

In de AMX (+0,6%) ook overwegend stijgers. Grootste koerswinst is voor bouwbedrijf Heijmans met 3,2 procent zonder directe aanleiding. Unit4 (-1,4%) levert samen met Eurocommercial Properties (-1,5%) het meest in nadat de onderneming de outlook voor 2011 moest loslaten. Een verandering van het bedrijfsmodel, welke een analist van SNS Securities als positief beoordeelt, zorgt voor de korte termijn voor druk op de winstgevendheid.

Bij de smallcaps valt vooral de koerswinst van LBi op. Het aandeel won ruim 4 procent. Fornix Biosciences leverde 3,2 procent in nadat Value8 een bod uitbracht. Het bod van 0,60 euro is maandag tevens de slotkoers voor het fonds.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.