Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX houdt zich sterk

AEX houdt zich sterk
17 jan 2012 om 17:58

De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. Beleggers kregen volgens Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management tegenstrijdige signalen voorgeschoteld. Zo nam de onrust over de schuldencrisis weer wat toe nadat de Italiaanse centrale bank zijn verwachtingen voor de nationale economie naar beneden bijstelde. Citigroup kwam daarnaast met tegenvallende cijfers. Daar staan volgens Van Eerden mooie cijfers van Wells Fargo, een succesvolle Spaanse veiling en een meevallende ontwikkeling van het Duitse economische sentiment tegenover. Dit resulteerde in een koerswinst van 0,8 procent voor de AEX op 315,64 punten.

Rekening houdend met de downgrade van afgelopen vrijdag door S&P noemt Van Eerden de markt "verbazingwekkend sterk". Beleggers zijn evenwel voorzichtig om in te stappen, wat terug te zien is in de volumes, aldus de vermogensbeheerder. Ook Barry van der Laan van IG Markets ziet het glas halfvol. "Beleggers zoeken naar meer bevestiging, maar met berichten zoals die van vandaag is de markt op de goede weg."

Stijgers en dalers

In de AEX werden 18 fondsen hoger verhandeld tegen 7 fondsen lager. Grootste stijger is ING na geruchten over een verkoop van de Aziatische verzekeringsactiviteiten. AIA zou interesse hebben maar een analist van SNS Securities rekent ook op animo van andere verzekeraars. De analist schat de opbrengst op zo’n 5 miljard euro. Voldoende reden voor beleggers om het aandeel ING 4,1 procent hoger te zetten. Andere winnaars zijn dinsdag Air France-KLM (+2,2%), Fugro (+2,4%) en Heineken (+2,3%).

Het grootste verlies in de hoofdindex komt voor rekening van PostNL. De postbezorger verliest 1,5 procent. Ook TNT behoort met een dagverlies van 0,9 procent tot de dalers, evenals navigatiespecialist TomTom dat 0,8 procent verliest. Barclays zette TomTom op Underweight.

In de AMX (+0,9%) ook meer stijgers dan dalers. De grootste koerswinsten hier zijn voor AMG en Brunel International met beide 4,3 procent. AMG profiteert van een meevallend groeicijfer uit China waardoor grondstoffen in prijs stegen. Voor Brunel, dat actief is met detachering rondom grote energieprojecten, is een hogere olieprijs eveneens goed nieuws. Wereldhave dikt 1,2 procent aan na een koopadvies door Goldman Sachs.

Grootste dalers in de midkap zijn SNS Reaal (-3,3%) en pennystock Pharming (-2,8%). VastNed Retail (-1,3%) weet niet te profiteren van een positief rapport van Goldman Sachs.

Tussenstand Wall Street

Omstreeks het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index 1,0 procent hoger op 12.543,45 punten. Ook de S&P en de Nasdaq winnen rond de 1 procent. Vooral de financials drukken na de tegenvallende resultaten van Citi de markt. Citi zelf met bijna 6 procent aan beurswaarde prijsgeven. Ondanks de goede resultaten komt Wells Fargo niet verder dan een krappe procent winst.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.