Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: orderboek ASML ontwikkelt zich goed

Beursblik: orderboek ASML ontwikkelt zich goed
17 jan 2012 om 12:28

ASML stelt niet teleur met haar resultaten over het vierde kwartaal. Dit blijkt uit een consensus opgesteld door ABM Financial News. Daarmee presteert ASML in lijn met sectorgenoten, zo stelt Niels de Zwart van ING waarbij Victor Bareno toevoegt dat ASML een voortrekkersrol vervult. De aandacht van analisten gaat vooral uit naar de ontwikkeling van het orderboek die in het vierde kwartaal flink hoger zal zijn dan een kwartaal eerder het geval was, zo menen analisten.

Resultaten

De omzet daalt in het vierde kwartaal van 1.458 miljoen euro in het voorgaande kwartaal naar 1.131 miljoen euro. Dit blijkt uit een rondgang van ABM Financial News onder vier analisten. Zij voorzien een bedrijfsresultaat (EBIT) van 258,1 miljoen euro, waar dit in het derde kwartaal 407,3 miljoen euro was. Onder de streep rest een nettowinst van 225,6 miljoen euro, flink minder dan de 355,2 miljoen euro over de periode juli tot en met september 2011.

De omzet over het vierde kwartaal van 2010 bedroeg 1.521 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam toen uit op 493,6 miljoen euro en de nettowinst bedroeg 406,8 miljoen euro.

Orderinstroom

Het belangrijkste cijfer voor de analisten is de ontwikkeling van het orderboek. Naar schatting bedraagt de waarde van het orderboek over het vierde kwartaal 706 miljoen euro. Dit is bijna 200 miljoen meer dan de 514 miljoen euro over het derde kwartaal en is daarmee conform uitsprake van ASML dat de orders in het vierde kwartaal die van het derde kwartaal overstijgen. ASML wijt de hogere orderinstroom aan een "logisch gevolg van het budgetbeleid van klanten." Desalniettemin blijft de onzekerheid bij klanten hoog, zo is de verwachting van CFO Peter Wennink.

2012

Ten aanzien van het eerste kwartaal van dit jaar zijn analisten ook positief gestemd. De Zwart van ING rekent op een omzet van 950 miljoen euro, waarmee de onderneming op koers blijft voor een omzet van 4.300 miljoen euro waarop de analist inzet voor 2012. Bareno van SNS Securities voorziet dan ook een opwaartse trend voor de halfgeleiderindustrie, waarbij ASML een voortrekkersrol vervult.

ASML hanteert voor 2011 een verwachte omzet van 5.500 miljoen euro, hetgeen een recordomzet betekent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.