Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent hoger na winsten beurzen Azië

Damrak opent hoger na winsten beurzen Azië
17 jan 2012 om 08:26

Het Damrak bouwt vanochtend naar verwachting de winsten van maandag uit nadat Aziatische beurzen vanochtend fors positief reageerden op Chinese groeicijfers. Beleggers leggen daarbij de downgrade van het Europese noodfonds EFSF naast zich neer.

 

AEX futures stijgen 0,7 procent. De index sloot maandag 1,3 procent hoger op 313,28 punten. De euro/dollar stijgt van 1,265 naar 1,276. Afgelopen weken is de correlatie tussen een hardere euro en hogere aandelen steeds minder sterk geworden.

 

De groei van de Chinese economie zakte in het vierde kwartaal af naar 8,9 procent van 9,1 procent in het derde kwartaal. De groei was hoger dan de Bloomberg consensusverwachting van 8,7 procent en wees er daarnaast op dat de economie niet kampt met een inzinking vanwege de crisis in Europa, China’s grootste handelspartner.

 

In navolging van het macrocijfer liepen de winsten op de Aziatische beurzen uiteen van 1,1 procent op 8.466,40 punten voor de Nikkei tot 4,2 procent op 2.298,38 punten voor de Shanghai Composite. Shanghai profiteerde daarbij van berichtgeving dat de overheid meer maatregelen wil nemen om de aandelenmarkt te ondersteunen, meldt Reuters.

 

In Europees nieuws verlaagde Standard & Poor’s gisteren de AAA rating van het EFSF met een trede naar AA+. Standard & Poor’s noemde de downgrade onvermijdelijk vanwege de lagere kredietwaardigheid van Oostenrijk en Frankrijk, die afgelopen hun AAA-rating bij de kredietbeoordelaar zagen verdwijnen. Afgelopen tijd was al duidelijk geworden dat als Standard Poor’s Frankrijk zou downgraden, ook het EFSF in het kielzog daarvan lager zou worden beoordeeld.

 

De EU heeft laten weten dat de leencapaciteit van het noodfonds van 440 miljard euro niet is aangetast door de downgrade.

 

Op de beursagenda staan vandaag veilingen van schatkistpapier door België, Griekenland en Spanje. Wells Fargo en Citigroup openen de boeken over het vierde kwartaal nadat afgelopen vrijdag JPMorgan Chase tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte. Bij de macrocijfers zal de ZEW Index voor het Duitse  economische sentiment naar verwachting licht verbeteren in januari.

 

Verwachtingen

– Groei Chinese economie Q4 8,7% (Reuters) Q3 was 9,1%.
– ZEW index januari -49,8 (Bloomberg) vorig -53,8.
– Citigroup Q4 wpa 0,49 dollar (Reuters) vorig 0,40 dollar.
– Wells Fargo Q4 0,72 dollar (Reuters) vorig 0,61 dollar.
 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.