Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zonder houdbare schuld geen nieuw geld voor Griekenland

Zonder houdbare schuld geen nieuw geld voor Griekenland
17 jan 2012 om 16:28

Komend jaar belooft een lastig jaar te worden. Dit zegt minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in zijn wekelijks gesprek met RTL. Ook dit jaar staat de schuldencrisis centraal, aldus de bewindsman. Griekenland moet alle zeilen bijzetten om de schuld houdbaar te krijgen en te houden. Daarbij is De Jager, in het licht van de recente downgrade van verschillende Europese landen, nog altijd een pleitbezorger om het permanente Europese noodfonds naar voren te halen en per direct vol te storten.

Griekse schuld moet houdbaar

Hulp aan Griekenland kent een grens, aldus De Jager. De Grieken moeten laten zien dat de schuld houdbaar is. Het Internationaal Monetair fonds, volgens De Jager de enige partij die hierover kan oordelen, ligt die grens bij 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020. Als de houdbaarheid er niet is dan zal Nederland ook niet opnieuw geld richting Griekenland sturen, herhaalde De Jager. "Anders ben je geld in een zwart gat aan het storten".

Een oplossing om de schuld houdbaar te krijgen is in de ogen van de minister de private sector te laten afschrijven op uitstaande leningen. Dit kan ook door de rentevergoeding op deze leningen terug te schroeven.

Noodfonds naar voren halen

De Jager ziet in [het behoud van] de AAA rating van Nederland een bevestiging dat de regering de juiste keuzes maakt. De dreiging dat ook Nederland zijn rating kan verliezen, maakt dat De Jager het huishoudboekje scherp in de gaten zal houden.

Nederland blijft een groot voorstander van het naar voren halen van het permanente noodfonds. Vervolgens moeten alle landen direct geld storten. Dit is sterker dan het afgeven van garanties, onderstreept De Jager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.